„Фигаро“: Желанието на Зеленски да се бори до победен край дразни САЩ

Желанието на украинския президент Володимир Зеленски да продължи конфликта до победоносен край дразни САЩ. Това мнение изрази политическият наблюдател на в. „Фигаро“ Рено Жирар в ефира на предаването Le Live, излъчено на сайта на изданието, съобщава ТАСС.

„Абсолютно възможно е Съединените щати да искат мирно уреждане на ситуацията между Русия и Украйна. Вашингтон показа, че неуморното желание на Зеленски да се бие победен край предизвиква у него известно раздразнение“, каза Жирар.

„Това беше особено очевидно по време на срещата на върха на НАТО, където Зеленски оказа прекомерен натиск върху американците да се съгласят с неговите възгледи – почти незабавното влизане на Украйна в алианса, което Вашингтон не искаше. Това раздразни Съединените щати“, каза френският политически наблюдател.

„Всичко може да се реши по дипломатически път, но за американците е изключително трудно да извиват ръцете. По един или друг начин Зеленски опита и не успя“, заключи журналистът.

По-рано американският политически коментатор Франклин Фоер написа в книгата си  The Last Politician („Последният политик“), че президентът на САЩ Джо Байдън е бил раздразнен от поведението на Зеленски на първата им среща във Вашингтон през септември 2021 г., припомня ТАСС. Стопанинът на Белия дом останал недоволен от настойчивите искания на Зеленски да приеме Украйна в НАТО и неговия „абсурден анализ“ на текущото състояние на военния блок. Издателство „Penguin Random House“ подчерта, че работата на Фоер се основава на „безпрецедентен достъп до тесния вътрешен кръг от съветници на Байдън, които го заобикалят от няколко десетилетия“.

Източник: ТАСС, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram