Фетхуллах Гюлен поиска международно разследване на опита за преврат в Турция

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ, иска международно разследване на опита за преврат в Турция и изрази готовност да се върне в родината си, ако разследването докаже „една десета“ от обвиненията срещу него, съобщават Ройтерс и ТАСС, като се позовават на статия на Гюлен, публикувана днес във в.“Монд“.
Анкара смята Гюлен за отговорен за опита за преврат в страната на 15 юли.
Обръщам се с призив към турските власти и им обещавам най-пълно сътрудничество. Искам независима международна комисия да проведе разследване на този опит за преврат. Ако една десета част от обвиненията срещу мен се потвърдят, аз се задължавам да се върна в Турция и да нося отговорност, посочва Гюлен в статията.
Наред с това той за пореден път отхвърля обвиненията за причастност към опита за преврат на 15 юли, като подчертава, че неговата организация никога не е претендирала за политическа власт. Въпреки че стотици правителства, разузнавателни служби, изследователи, граждански сдружения в целия свят следят движението вече повече от 25 години, досега не бяха разкрити никакви незаконни действия, отбелязва Гюлен.
По думите му сред участниците в пуча действително може да е имало „военни, заявяващи, че симпатизират“ на неговото движение. Казвам без всякакви угризения на съвестта, че това са изменници, които подкопаха единството и целостта на страната, личности, които предадоха моите идеали и доведоха до стотици и хиляди жертви, посочи той.
Гюлен каза, че правосъдието трябва да накаже всички виновни, но направи уговорка, че в съвременна Турция съдебната система не вдъхва доверие. Никой – нито аз, нито който и да е друг, не стои над закона и аз искам всички виновни, каквато и да е тяхната принадлежност, да получат наказанието, което заслужават в рамките на справедлив процес. Но от 2014 г. съдебната система се намира изцяло под управлението на властта и така вероятността за справедлив процес е близка до нула. Именно затова призовах за създаване на международна комисия и обявих, че ще се съглася с нейните заключения, изтъква Гюлен.
Турция настоява САЩ да й предадат Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания. Вашингтон заяви, че ще го екстрадира само ако Турция предостави доказателства, че той е свързан с осуетения преврат./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram