Унгария привика украинския посланик заради „обиди“

В коментарите си, публикувани три дни след преизбирането на Виктор Орбан, външният министър Петер Сиярто заяви, че Унгария е осъдила инвазията на Русия, признала е суверенитета на Украйна и е приела стотици хиляди бежанци, бягащи от войната.

Затова е „време украинските лидери да спрат с обидите по адрес на Унгария и да признаят волята на унгарския народ“, заяви Сиярто в изявление, визирайки победата на изборите в неделя.

„Това не е наша война, затова искаме и ще стоим настрана от нея“, добави Сиярто, повтаряйки позицията, която помогна на Орбан да спечели четвърти пореден мандат.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Орбан се страхува от влиянието на Русия и ще трябва да избира между Москва и „другия свят“.

Орбан, който с лекота спечели вота, за който социолозите до малко преди деня на изборите прогнозираха, че ще бъде равностоен, осъди руската инвазия, която Кремъл определя като „специална военна операция“, и не наложи вето на санкциите на Европейския съюз срещу Москва.

Той се въздържа да критикува директно президента Владимир Путин и заяви, че не е съгласен със санкциите, като отхвърли идеята за ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия, заявявайки, че това би разрушило икономиката на Унгария.

ЕС предприе бързи и решителни действия за налагане на безпрецедентен набор от санкции срещу Москва след инвазията, но се бори да остане единен по отношение на забраната за внос на нефт и газ, тъй като много държави-членки разчитат в голяма степен на руската енергия.

Орбан спечели убедителна победа на изборите в неделя, тъй като избирателите подкрепиха самообявената му визия за консервативна, нелиберална държава и се отърсиха от опасенията за десетилетните близки бизнес връзки на Будапеща с Москва.

Орбан отдавна е трън в очите на Брюксел, но се сблъсква с редица критики и от страна на националистическите си съюзници в съседна Полша заради предпазливата си позиция по отношение на войната.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram