Украйна приема план за „освобождаване на Крим“

Вчера кабинетът на Украйна одобри плана “Стратегия за освобождение и реинтеграция на Крим”. Според украинската агенция “Интерфакс” министър -председателят на Украйна Денис Шмигал е подчертал по време на заседанието на Министерски съвет, че въпросната стратегия ще бъде „всеобхватна пътна карта за връщането на Крим“.

Медията допълва, че планът предвижда „систематичен мониторинг и документиране на нарушения, извършени от Русия, като окупационна власт, на правата на човека, свободите и законните интереси на гражданите на Украйна и юридическите лица в окупиран Крим“.

По-специален акцент ще бъде поставен върху „демографските промени на населението в териториите, временно завзети от окупационната сила“.

Според начертаните мерки се планира „създаването на държавна институция (Украинския национален център за развитие на мира), която да събира доказателства за нарушенията на Русия, свързани с окупацията и въоръжената агресия.

Ще бъдат изчислявани и понесените загуби от украинската държава, като физически и юридически лица.

Паралелно с това Шмигал е посочил, че инициативата “Международна кримска платформа” с цел прекратяване на руската окупация, няма да е еднократно събитие.

То е част от цялостния план за „освобождаването на Крим“. Правителството в Киев щяло да работи с международни организации и институции, за да може въпросът с Крим да влезе в дневния ред на международната общност.

През 2014 г. Русия анексира Крим, което стана причина за налагането на санкции от страна САЩ и ЕС. Паралелно с това от Киев съобщават за покупка на турските дронове Байрактар на стойност 300 млн. долара.

Украинският президент Володимир Зеленски декларира, че това е „голяма стъпка и голяма подкрепа на суверенитета и независимостта на Украйна“. Той е изразил личната благодарност към неговия колега Реджеп Ердоган. На последната среща между президентите Путин и Ердоган темата Крим не е присъствала.

Турция нееднократно е заявявала, че въпреки партньорските и конструктивни отношения с Русия по множество регионални теми като Сирия, Либия, Нагорни Карабах и други, не признава анексирането на Крим от Руската федерация.

https://foreigninsider.com/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram