Украйна започва да мобилизира и жени

Всички жени в Украйна, които имат медицинско или фармацевтично образование, ще бъдат задължени да се регистрират в армията от следващия месец, съобщи парламентарният представител на президента Вoлoдимир Зеленски Фьодор Вениславски в интервю за RBC Ukraine

Политикът, който е и член на парламентарната комисия на Върховната рада по въпросите на националната сигурност, отбеляза също, че всички квалифицирани жени ще бъдат ограничени да пътуват в чужбина, след като се регистрират. 

Вениславски отбеляза, че този ход идва след измененията, които бяха направени от украинския парламент в закона за мобилизация, които позволяват военна регистрация на жени. 

„Ако бъдат регистрирани, те получават статута на отговорните за военна служба“, каза той и отбеляза, че след това те ще бъдат обвързани със съответните ограничения за пътуване. „Т.е., ако има някакви отделни документи, даващи право на временно напускане, тогава да, те ще могат да напуснат (страната). Ако не, тогава те, точно като мъжете, ще бъдат ограничени в правото си да пътуват“, каза Вениславски. 

Представителят на Зеленски също така добави, че жените, които имат военни степени, също ще бъдат задължени да се регистрират за служба от следващия месец. Той отбеляза обаче, че в момента няма планове за разширяване на списъка със специалности, които биха подлежали на мобилизация според тази заповед. 

В мобилизационната поправка на украинския парламент от 2022 г. също така се посочва, че жените, които притежават професии като адвокати, програмисти, музиканти, социални работници, счетоводители, журналисти, видеооператори, учени, ветеринарни лекари и мениджъри, могат да се запишат доброволно в армията. 

В същото време говорителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрей Демченко опроверга изявлението на Вениславски, твърдейки, че ограниченията за пътуване ще се прилагат само за наборни мъже и държавни служители и че няма скорошни промени в правилата по отношение на жените. 

Ако обаче такива промени бъдат приети, граничната служба ще следва съответните правила, каза Демченко. 

Източник obektivno.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram