Украинският военен министър за отмяната на речта на Зеленски в Конгреса: Ситуацията се промени

Изказването на украинския президент Владимир Зеленски на завършилия със скандал брифинг в Конгреса на САЩ беше отменено, защото „ситуацията се промени“. Така министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров се опита да обясни това решение по канала Fox News, съобщава ТАСС.

„Това е война, ситуацията се променя. Но аз мисля, че той (Зеленски) е благодарен и ще се възползва от тази възможност следващия път, когато се представи“, каза Умеров.

В същото време Умеров не можа да отговори пряко на въпроса дали е уверен, че Съединените щати ще отпуснат нов пакет от помощ за Украйна на фона на разногласията между републиканците и демократите в Конгреса. Той отговори, че е „100% сигурен“, че САЩ и Украйна заедно защитават интересите на двете страни и Киев се нуждае от такава подкрепа.

Речта на Зеленски на закрит брифинг за членове на Конгреса беше отменена точно преди да започне. Самото събитие, посветено на отпускането на допълнителни средства за въпроси на националната сигурност, завърши със скандал – ораторите викаха от местата си, включително на брифинга на представителите на Белия дом, а някои републиканци просто напуснаха срещата, защото демократите отказаха да обсъдят искането им за допълнителни средства за укрепване на южната граница на САЩ, посочва ТАСС.

Украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова на свой ред се опита да обясни отказа на Зеленски да говори с това, че на брифинга са били обсъдени „не само украински, но и вътрешни проблеми“. „Ние (затова) не участвахме“, каза тя в ефира на телевизионния канал „Рада“. Маркарова добави, че според нея не се е случило нищо катастрофално.

На фона на скандала на брифинга в Конгреса, американските медии пишат, че законопроектът, предвиждащ отпускане на помощ за Украйна, сега е малко вероятно да бъде приет преди Нова година, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram