Турски съд даде доживотен затвор за убийството на българския граничар Петър Бъчваров

Съдът в Одрин постанови доживотна присъда за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров и 12 години за опит за убийство на българския военнослужещ, който е бил заедно с него в наряд в нощта на инцидента, съобщиха за БТА от МВР.

Присъдата е само за единия от двамата подсъдими турски граждани. За другия брат Мустафа наказанието е пробация.

Решението може да бъде обжалвано в Апелативния и Върховния съд.

Освен доживотната присъда, осъденият за престъплението Енгин Ергуван беше признат за виновен и за опита за убийство на военнослужещия Рашко Рашков, патрулирал заедно с Петър Бъчваров във фаталния ден.

По второто обвинение магистратите наложиха на Ергуван 12-годишно ефективно наказание. Той получи и 6 месеца затвор за нанесени щети по автомобила на МВР.

За брата на Енгин – Мустафа, съдът постанови пробация, тъй като неговата съпричастност към престъплението не може да бъде доказано.

Българската държава беше представлявана от зам.-директора на „Гранична полиция“, който заяви, че страната е удовлетворена от това наказание и няма да го обжалва пред по-горна инстанция, предаде NOVA.

В залата бяха и родителите на граничния полицай.

„И десет доживотни присъди да бъдат издадени, моят Петьо няма да се върне. Това, обаче, е знак за всички, които посегнат на полицай“, сподели пред „Нова телевизия“ бащата на Бъчваров.

Днес се проведе третото заседание по делото. До момента не беше представена експертиза от българската държава за щетите по автомобила на граничния патрул. Материалните щети са част от обвинението, припомня бТВ.

През октомври миналата година братята

Енгин и Мустафа Ердован отрекоха да е имало умисъл в действията им.

Енгин Ердован заяви тогава, че е стрелял в тъмното, след като видял светлина. Помислил, че са афганистанци. Имал пушка, защото в района имало диви прасета и вълци. През това време брат му Мустафа спял. Двамата били полегнали в долчинка на път за близко село, където отивали, за да са овчари.

Мустафа потвърди, че брат му е стрелял, но и той твърди, че в тъмното се заблудил, че стреля по афганистанци. Енгин каза, че не са знаели че са в гранична зона, защото нямало табела. „Виновен съм, но стрелях по невнимание. Не приемам обвинението за умишлено убийство“, каза през октомври Енгин.

БТА припомня, че граничният полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент. Заедно със свой колега – военнослужещ, те се натъкват на пробив в оградата на границата. При огледа полицейският служител е ранен смъртоносно от куршум, изстрелян от посока Турция. По случая са задържани двама турски граждани от турските власти с инициали Енгин Ердован и Мустафа Ердован.

Източник: Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram