Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспер

Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер и съобщи, че вече Кристофър Милър, директор на Националния център за борба с тероризма, ще изпълнява длъжността министър на отбраната, започвайки „веднага“. Това стана ясно от пост на президента в Туитър.

„Марк Еспер е съкратен. Искам да му благодаря за службата“, написа Тръмп.

„Имам удоволствието да съобщя, че Кристофър К. Милър, високо уважаваният директор на Националния център за борба с тероризма (единодушно потвърден от Сената), ще бъде изпълняващ длъжността министър на отбраната, в сила от „веднага“ … Крис ще свърши страхотна работа! „, добави още той.

Отношенията между Тръмп и Еспер бяха напрегнати от месеци. През юни те се задълбочиха още повече, когато Еспер изрази несъгласие с използването на военните части за потушаването на мащабните протести в САЩ, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд. 

Още преди седмици Еспер беше подготвил писмо за грациозно излизане в дългоочакваното събитие – изборите в САЩ, ако Тръмп реши да го уволни. Бившият министър на отбраната се е надявал да се задържи максимално на поста си, написаха от CNN.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram