Тръмп готви търговска война с Китай

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп подготвя редица търговски мерки срещу Китай заради нарушаване на интелектуалната собственост и ограничаване деятелността на американските компании на територията на азиатската държава.

Това пише вестник „Ню Йорк таймс“, цитиран от ТАСС.

Според изданието след първоначалния курс на укрепване на взаимодействието с Пекин Тръмп започна да недоволства от пасивността на Китай по отношение на ядрената и ракетна програма на КНДР.

Вестникът пише, позовавайки се на източници, че е запланувано да бъде дадено разпореждане на американския представител на търговските преговори с Китай да разбере методите, използвани от комунистическата държава по отношение на американските компании, като това бъде установено в течение на няколко месеца.

Администрацията на Тръмп е готова сериозно да увеличи митата върху вноса на китайски стоки и услуги, да предприеме кампания за отнемане лицензите на китайски фирми и приемане на други контрамерки в отговор на блокирането на американския бизнес в Китай.

Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чарлз Шумър е изпратил писмо на президента, в което го призовава да ограничи дейността на Китай в САЩ в отговор на „пасивността“ на Пекин при решаването на проблема с КНДР. Шумър също така се е обърнал и към Комисията по чуждестранни инвестиции да разгледа ключовите международни сделки от гледна точка интересите на националната сигурност на САЩ.

По-рано Тръмп разкритикува Китай, обвинявайки азиатския гигант вбездействие по въпроса за уреждане на кризата с КНДР.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram