Студентите от университета в Кеймбридж гласуваха за изцяло веганско меню

Службата за кетъринг на Университета в Кеймбридж премахна говеждото и агнешкото месо от всички менюта. Съюзът ще проведе разговори със службите за обществено хранене за премахване на всички животински продукти от кафенетата и столовете.

Студентите от университета в Кеймбридж гласуваха в подкрепа на преминаването към изцяло веганско меню в кетъринга.

Студентският съюз на Кеймбридж гласува в понеделник за провеждане на разговори за премахване на всички животински продукти от кафенетата и столовете с кетъринг службите на университета.

Този ход обаче не гарантира, че кетъринговите услуги на Кеймбридж ще преминат изцяло към веганско хранене, тъй като тази власт принадлежи на университета. Това не се отнася и за 31-те колежа на университета, въпреки че според кампанията това е „изключително силен мандат за колежите да започнат да преминават към 100% растителни менюта“.

Предложението на групата, в което се призовава за промяна в отговор на „кризите с климата и биоразнообразието“, беше подкрепено от 72 % от негласувалите представители на студентите, които гласуваха след четириседмичен процес на консултации. То идва след лобиране от страна на кампанията „Растителни университети в Кеймбридж“, която се подкрепя от организацията „Бунтът на животните“.

24-годишният Уилям Смит от клона на кампанията „Растителни университети“ в Кеймбридж заяви: „Чудесно е, че студентският съюз на Кеймбридж прие нашето предложение да работим с университета за въвеждане на справедлива и устойчива система за хранене на растителна основа.

„Като премахне животинските продукти от менютата си, университетът би могъл значително да намали въздействието си върху околната среда и да покаже на света ангажимента си към устойчивостта.

Университетските кетъринг служби вече са направили важни стъпки, например през 2016 г., когато премахнаха говеждото и агнешкото месо от всички свои менюта. Очакваме с нетърпение да работим с тях по следващите необходими стъпки.“

Кампанията „Растително базирани университети“ е национална инициатива на студенти, които настояват техните университети и студентски съюзи да въведат изцяло растителен кетъринг, и има клонове в повече от 40 институции.

Говорител на Университета в Кеймбридж заяви: „Университетът в Кеймбридж премахна месото от преживни животни от менюто на всички университетски кафенета и има политика за устойчива храна, която също така се стреми активно да насърчава растителните варианти, да премахне неустойчивата риба от менюто и да намали хранителните отпадъци. Винаги приветстваме предложенията на студентите и персонала.“

Източник: theguardian.com, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram