Словашкият премиер предсказа покушението си преди месец

Словашкият премиер Роберт Фицо, който беше прострелян вчера, предсказа преди месец, че някой от правителствените политици могат да се превърнат в мишена на убийство.

„Ако атмосферата не беше опасна за цялото общество, това би било абсурдно“, каза Фицо във видеообръщение във Фейсбук на 10 април, малко след президентските избори, на които спечели неговият съюзник Петер Пелегрини. Така двата ключови поста в Словакия бяха заети от политици, които с изказванията си разгневиха Брюксел, НАТО и прозападната опозиция. Фицо предупреди за възможно насилие срещу членовете на правителството.

„Политици са грубо обиждани по улиците и аз само чакам това разочарование, което Denik N, Sme и Aktualiti (словашки медии – б.р.) толкова интензивно задълбочават, да прерасне в убийството на един от водещите политици в правителството. Не преувеличавам дори с милиметър“, каза Фицо. Той каза, че „споменатите и други медии насърчават „прогресивните избиратели“, тоест привържениците на опозицията, да „бъдат шумни и агресивни“.

„И като предупреждение към премиера, те „публично ликвидират“ известни хора, които подкрепят Пелегрини, само защото си позволяват да имат различно мнение, само за да не се стигне до поражението на парламентарните и президентските избори, трето поражение (на евроизборите) и всеки, който има мнение, знае какво го чака, ако не гласува по желание на (президента Зузана) Чапутова, (председателя на Прогресивна Словакия Михал) Шимечка, (бившия премиер Лудовит) Одор или (победения кандидат за президент Иван) Корчок“, каза той.

Членове на партията на Фицо вече обвиниха опозицията и медиите, че с агресивните си призиви са довели до трагедията вчера.

Извършителят на опита за убийство е  71-годишният писател Юрай Чинтула, привърженик на опозиционната либерална партия „Прогресивна Словакия“. В първите си думи в ареста, във видео, публикувано в социалните мрежи, той казва, че не харесва политиката на правителството и атаката срещу медиите. От „Прогресивна Словакия“ уточниха, че извършителят не е техен член и осъждат престъплението.

Състоянието на премиера е стабилизирано след операцията, но остава сериозно, съобщи вицепремиерът Роберт Калиняк на брифинг с лекари от болницата „Рузвелт“ в Банска Бистрица, където е настанен Фицо.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram