„Руснакът и китаецът са братя завинаги“: Си Дзинпин и Путин препотвърдиха дружбата между Русия и Китай

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин осъдиха това, което определиха като все по-агресивно поведение на САЩ в четвъртък, и обещаха да задълбочат и без това тесните отбранителни и военни връзки на своите страни.
В явно пренебрежение към Вашингтон, чийто висш дипломат отлетя в Китай миналия месец, за да се опита да убеди Пекин да намали отношенията си с Москва, Си сигнализира, че Пекин и Москва са единодушни по редица важни въпроси, включително относно Украйна, и ще устояват на западния натиск да понижат отношенията си.
„Отношенията между Китай и Русия днес са трудно спечелени и двете страни трябва да ги ценят и поддържат“, каза Си на Путин.
„Китай желае… съвместно да постигне развитието и подмладяването на нашите съответни страни и да работи заедно за защита на честността и справедливостта в света.“
В съвместно изявление се говори за опасения относно това, което беше описано като усилия на САЩ да нарушат стратегическия ядрен баланс, относно глобалната противоракетна отбрана на САЩ, която заплашва Русия и Китай, и относно плановете на САЩ за високоточни неядрени оръжия.
Путин, по време на първото си задгранично пътуване, откакто беше встъпил в длъжност този месец за нов президентски мандат, описа сътрудничеството на Москва и Пекин в световните дела като един от основните стабилизиращи фактори на международната арена.
„Заедно защитаваме принципите на справедливостта и демократичния световен ред, отразяващ многополюсната реалност и основан на международното право“, каза Путин на Си.
Посещението на Путин идва седмици след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отлетя в Китай, за да изрази загриженост относно това, което каза, че Китай подкрепя руската армия и ден след като каза, че Вашингтон ще продължи да налага санкции на китайски компании, доставящи руския отбранителен сектор.
Посещението на Блинкен в Китай изглежда е било неуспешен опит да се подкопае партньорството „без ограничения“, обявено, когато Путин посети Пекин през февруари 2022 г., само дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война .
Избирайки Китай за първото си задгранично пътуване, откакто положи клетва този месец за шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт поне до 2030 г., Путин изпраща послание към света за своите приоритети и силата на личните си връзки с Xi.
Съвместното изявление беше описано като задълбочаване на стратегическите отношения и се говори конкретно за това как съвместното сътрудничество в секторите на отбраната между двете нации подобрява регионалната и глобалната сигурност и за плановете за засилване на военните връзки.
Той също така осъди инициативите за изземване на активи и собственост на чужди държави, което е ясна препратка към западните ходове за пренасочване на печалбите от замразени руски активи или самите активи в помощ на Украйна.
Си каза, че и двете страни са съгласни, че политическото уреждане на кризата в Украйна е „правилната посока“, а в съвместното изявление се казва, че и двете страни са против проточен конфликт в Украйна и евентуалния му преход към неконтролируема фаза.
Путин, който пристигна в четвъртък за двудневно посещение, което ще включва разговори за Украйна, Азия, енергетиката и търговията, каза, че е благодарен на Китай за опита да разреши украинската криза, добавяйки, че ще информира Си за ситуацията там, където руските сили напредват на няколко фронта.
Описвайки първоначалните си разговори със Си като „топли и другарски“, той очерта сектори, в които двете страни укрепват връзките, от ядрено и енергийно сътрудничество до доставки на храни и производство на китайски автомобили в Русия.
Неформалните разговори между лидерите и висшите служители на двете страни, които ще се проведат на чай и вечеря по-късно в четвъртък, се очаква да бъдат ключови за двудневното пътуване.
Новоназначеният министър на отбраната на Путин Андрей Белоусов, както и външният министър Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу и съветникът по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков също ще присъстват, заедно с най-влиятелните изпълнителни директори на Русия.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram