Словакия с програма за масово тестване за коронавирус

Словакия започва скрининг на цялото си население за коронавирус с бързи антигенни тестове, което би било първото глобално тестване на цяла нация, съобщава Дарик.

Около 45 000 медицински работници, служители на армията и полицията ще бъдат на разположение за извършване на тестовете в държавата-членка на ЕС с 5,4 милиона население. Тестовете ще се извършват в около 5000 медицински пункта.

Премиерът Игор Матович заяви, че мярката ще спаси „стотици животи“. Тестовете за антиген дават бързи резултати – понякога в рамките на минути – но не се считат за толкова надеждни като PCR теста, за който назалните тампони трябва да бъдат изпратени в лаборатория за анализ.

Участието в тестването не е задължително, но всеки, който не може да представи документ за отрицателен тест, ако бъде спрян от полицията, може да получи голяма глоба.

Словакия ще бъде първата държава, предприела такава мярка, въпреки, че в някои китайски градове също беше направено масово тестване на населението. По-малки европейски държави като Люксембург и Монако също обявиха свои програми за масови тестове.

Източник: Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram