Скопие: След договора с България и езика, правителството се фокусира върху въпроса с името

Вицепремиерът Буяр Османи заяви, че е разговаряно с българския външен министър Екатерина Захариева София да организира среща на държавите приятелки на Македония и посланиците на ЕС, на които Скопие да представи своите планове

Македонското правителство в следващия период ще се фокусира върху въпроса с името с цел забързване на евроинтеграцията. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, цитиран от македонски медии, съобщи БГНЕС.

Той посочи също, че днешната му визита в Берлин, както и тази в Атина следващия месец, и тази на гръцкия външен министър Никос Кодзияс в Македония в края на месеца, са в същата посока.

„Този въпрос вече става приоритет на правителството. Ние затворихме два големи въпроса – този с езика и за договора с България. Сега имаме енергията да се фокусираме върху въпроса с името“, каза той. По думите му Скопие трябва да се възползва от „положителния климат“ в държавата, в региона и в Брюксел.

Имайки предвид председателството на България в ЕС, което започва на 1 януари 2018 г., Османи заяви, че вече е разговаряно с българския външен министър Екатерина Захариева София да организира среща на държавите приятелки на Македония, както и на посланиците на ЕС, на които Скопие да може да представи своите планове за реформи.

„Всички три държави, които ще председателстват ЕС в следващите три срока, започвайки от България, Австрия и Румъния, имат интереси в региона и искат той да не остане „черна дупка“ в ЕС и НАТО“, допълни още вицепремиерът.

http://epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram