Си Дзинпин към Байдън: Конфликт между Пекин и Вашингтон може да застраши целия свят

Конфликт между Пекин и Вашингтон може да застраши не само двете държави, но и целия свят. Това каза китайският президент Си Дзинпин в петък в рамките на телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, предава ТАСС.

„Китайско-американското сътрудничество ще бъде от полза и за двете страни, и за целия свят. Конфронтацията между Китай и Съединените щати ще застраши и двете страни, и целия свят“, цитира думите му Централната телевизия на Китай.

„От известно време политиката на САЩ спрямо Китай води до сериозни трудности в китайско-американските отношения. Това не отговаря на основните интереси на народите на двете страни и общите интереси на всички държави по света“, добави Си Дзинпин.

Той отбеляза, че не само съдбата на двете страни, но и целият свят зависи от това дали Китай и САЩ могат да подобрят отношенията си. „Това е въпросът на века, на който и двете държави трябва да отговорят“, подчерта китайският лидер.
Според него Пекин и Вашингтон трябва да проявят политическа воля и отговорност и да върнат отношенията си по пътя на нормалното развитие възможно най-скоро.

Пекин е готов да започне диалог и ангажимент с Вашингтон в борбата срещу изменението на климата и пандемията от коронавирус, както и в икономическото възстановяване и решаването на световните проблеми, увери Си Дзинпин.

„При условие, че се зачитат основните интереси на двете страни и с подходящ контрол върху различията, съответните специализирани ведомства на двете държави могат да продължат контактите и диалога, да насърчават координирането на позициите и сътрудничеството по въпроси като изменението на климата, борбата с пандемията, икономическо възстановяване, както и при решаване на важни регионални и световни проблеми“, заяви той.

„В същото време отключването на потенциала за сътрудничество може да даде на двустранните отношения още по-мощен положителен тласък“, добави китайският лидер.

Той също така обясни на американския си колега, че Пекин е решен да даде приоритет на въпросите на околната среда, да извърви „зеления път“ и да намали емисиите. Си Дзинпин отбеляза, че КНР ще поеме международни задължения в тази област в съответствие с националните си условия.

КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram