Сирия поиска САЩ да платят „откраднат“ петрол за $115,2 млрд. и да изтеглят войските си от сирийските петролни находища

Сирия призова ООН да предприеме действия срещу САЩ заради „окупацията на части от сирийската територия, както и незаконния добив на природни ресурси в тези райони“, съобщи сирийската информационна агенция SANA.

Дамаск също поиска компенсация от Вашингтон за това, което определи като „ограбване“ на националния газ и петрол.

Според писмо, изпратено от министерството на външните работи на Сирия до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, както и до Албания, която председателства Съвета за сигурност на ООН, сирийските дипломати призовават международната организация да сложи край на нарушенията на международното право и Хартата на ООН от страна на САЩ, които незаконно разполагат войски в североизточната и югоизточната част на страната.

Вашингтон и съюзническите бойни групировки също са виновни за ограбването на „богатството и стратегическите ресурси“ на страната, се казва в писмото до ООН, цитирано от SANA.

Според оценките, посочени в писмото, преките и косвени щети, нанесени на петролния сектор и минералните богатства на Сирия от американските военни от 2011 до 2023 г., възлизат на 115,2 милиарда долара.

Писмото завършва с искане „американските служители да бъдат държани отговорни за тези кражби и американската администрация да бъде принудена да компенсира за тях“. Дамаск също така призова за изтеглянето на целия американски военен персонал от Сирия и връщането на всички петролни и газови полета под контрола на сирийската държава.

Бившият президент Доналд Тръмп призна публично, че „американските военни са в Сирия само заради петрола“.

Подобно изказване направи наскоро и ген. Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ. Той заяви,  САЩ ще останат в Близкия Изток за десетилетия напред, защото Близкият изток е „много важен за САЩ по много причини“, не на последно място защото е „основен източник на петрол и енергийни ресурси“.

Източник: Обективно

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram