Сестрата на Ким Чен-ун предупреди САЩ и Южна Корея с превантивен ядрен удар

Северна Корея предупреди във вторник, че ще засили своите способности за отбранителни и превантивни ядрени удари, съобщи Корейската централна информационна агенция, съобщава СиЕнБиСи.

Сестра на Ким Чен-ун се нахвърли на Южна Корея за военните учения със САЩ, за които твърди, че са репетиция за инвазия.

Изявлението на Ким Йо Чен е след като южнокорейските медии съобщиха, че съюзническите армии ще започнат четиридневна предварителна подготовка във вторник, преди да проведат учения на 16-26 август.

Тя обясни, че е получила правомощия да публикува изявлението, което означава, че съобщението идва директно от брат й.

Тя определи решението на Юга за провеждане на съвместни учения въпреки по-ранните предупреждения на Севера като „коварно поведение“, което ще тласне съюзниците да се изправят пред „по-сериозна заплаха за сигурността„.

Тя каза, че продължаването на ученията разкрива лицемерието на предложенията на администрацията на Байдън да възобнови диалога по програмата за ядрени оръжия на Север. Тя каза, че няма да има стабилен мир на Корейския полуостров, освен ако САЩ не изтеглят войските и оръжията си на юг.

Северът ще засили „по-нататъшно увеличаване на възпиращия ефект на абсолютния капацитет за справяне с непрекъснато нарастващите военни заплахи от САЩ“, включително способностите за национална отбрана и „мощните“ превантивни удари за „бързо противодействие на всякакви военни действия срещу нас.“

Ученията са най-яркият израз на враждебната политика на САЩ спрямо КНДР, предназначени да задушат държавата ни със сила, това е акт на самоунищожение, ще се плати скъпа цена, тъй като те застрашават безопасността на нашите хора и допълнително застрашават ситуацията на Корейския полуостров“, допълва тя.

„За да се установи мир на полуострова, САЩ е наложително да изтеглят войските си предназначени за агресия и военната техника, разположени в Южна Корея. Докато американските сили са в Южна Корея, първопричината за периодичното влошаване на ситуацията на Корейския полуостров никога няма да изчезне.“

Не е ясно дали заплахата на Северна Корея да увеличи своите възможности за превантивен удар сигнализира за възобновяване на тестовата дейност.

Северът прекрати едногодишната пауза в балистичните изпитания през март, като изстреля две ракети с малък обсег в морето, продължавайки традицията да тества нови американски администрации с демонстрации на оръжия и други провокации, очевидно насочени към тестване на реакцията на Вашингтон и получаване на отстъпки.

Но оттогава Северът не е провеждал изстрелвания, Ким Чен-ун съсредоточи националните усилия върху отблъскването на Covid-19 и спасяването на разрушената икономика, сериозно пострадала от пандемичното затваряне на границите.

Гневната реакция на Северна Корея на ученията допълнително намалява надеждите на Южна Корея за подобряване на двустранните отношения, които нараснаха, след като Северната Корея се съгласи да отвори отново комуникационните канали с Юга в края на юли.

Само няколко дни след възстановяването на линиите Ким Йо Чен предупреди, че планираните военни учения между Южна Корея и САЩ ще подкопаят перспективите за по-добри междукорейски отношения.

Анализатори коментират, че решението на Севера за възстановяване на комуникационните линии е имало за цел да накара Сеул да убеди Вашингтон да направи отстъпки, докато ядрената дипломация остава в задънена улица.

В последните си политически речи Ким Чен-ун се ангажира да засили ядреното си възпиране, като същевременно призова хората да останат устойчиви в борбата за икономическа самостоятелност пред натиска, ръководен от САЩ. Неговото правителство досега отхвърляше администрацията на Байдън за преговори, като настоява Вашингтон първо да се откаже от „враждебната“ си политика.

САЩ имат около 28 000 войници в Южна Корея, за да помогнат за възпиране на потенциална агресия от Северна Корея, наследство от Корейската война 1950-53 г. Съюзниците все още не са обявили официално подробностите за ученията този месец.

Бу Сеунг-Чан, говорител на южнокорейското министерство на отбраната, заяви по време на брифинг, че съюзниците обсъждат „времето, мащаба и методите“ на летните учения. През последните няколко години Южна Корея и САЩ отмениха или намалиха част от ученията си в подкрепа на сегашната пасивна дипломация за прекратяване на ядрената криза в Северна Корея или заради пандемията Covid-19.

Северна Корея преустанови своите ядрени и ракетни изпитания от 2018 г., когато Ким Чен-ун започна дипломация с Южна Корея и тогавашния президент Доналд Тръмп, докато се опитваше да използва ядрените си бомби за спешно облекчаване на санкциите.

Но след като преговорите приключиха през 2019 г., Северът засили тестовете на нови оръжия с твърдо гориво, които подчертаха усилията за подобряване на капацитета за нанасяне на ядрени удари и за преодоляване на системите за противоракетна отбрана в Южна Корея и Япония.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram