Свършиха лесните визи за руснаци

ЕС преустановява действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, но не въвежда цялостна визова забрана, съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто след заседанието днес на Съвета на ЕС по външни работи..

„Европейският съюз ще преустанови действието на споразумението с Русия, което облекчава издаването на визи, но няма да бъде наложена обща забрана за издаване на визи, тъй като по този въпрос няма единодушие“, заяви Сиярто във Facebook, цитиран от БГНЕС.

Унгария, заедно с няколко други държави, се е противопоставила на руската визова забрана на срещата на министрите на ЕС в Прага.

„Няколко държави издигнаха глас срещу това, включително и аз“, каза той.

По думите му споразумението, което облекчава издаването на визи, се премахва след гласуване с квалифицирано мнозинство. Това означава, че е имало държави, които са били до последно срещу неговата отмяна, но процедурата не е допускала право на вето.

Източните и скандинавските страни твърдо подкрепят забраната, докато Германия и Франция предупредиха своите колеги, че тя ще бъде контрапродуктивна, заявявайки, че на обикновените руснаци все пак трябва да бъде разрешен достъп до Запада.

ЗАКАНА

Русия има какво да направи, за да отговори на визовите ограничения, наложени от Европейския съюз на гражданите на нашата страна, коментира ръководителят на Международния комитет на Съвета на Европа Григорий Карасин.

„В Русия никой не се терзае за визите, но се правят изводи“, каза политикът в ефира на телевизионния канал „Россия 24“, съобщава БГНЕС.

Според Карасин това, което всъщност се обсъжда, е „как да изолираме още повече Русия, как да улесним разцеплението в руското общество и обществено мнение“.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram