САЩ са предложили да си купим американски системи за ПВО, като дарим нашите на Украйна

САЩ са предложили да дадат на България до 200 млн. долара, за да закупим американски системи за ПВО. Условието е било да предадем нашите системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-300 на Украйна. Това става ясно от отговори на Министерството на отбраната след запитване на “24 часа”.

Предложението е направено в края на миналата година, като правителството и американското посолство не са стигнали до окончателно решение и въпросът все още е отворен.

Парите са били предвидени по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране. Те се отпускат като грантове на държави от Източна Европа, за да даряват военно оборудване за Украйна. С получения грант обаче трябва да си купят оръжия от американски фирми. Това означава, че съответната държава дарява оръжието си на Украйна и в замяна получава еднократно финансиране, за да си купи американско.

Отпуснатият от САЩ грант се връща обратно в САЩ като печалба за американския военно-промишлен комплекс, тъй като държавата дарител на Украйна се задължава да си купи американски оръжейни системи.

Президентът Румен Радев коментира пред медиите тези т.нар. триъгълни сделки. По думите му, по закон няма как оръжия от запаса на българската армия да бъдат дарявани на Украйна, преди да са осигурени заместващи, а за тях трябва да се чака дълго и “ще трябва да си ги платим”.

Обективно

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram