САЩ отхвърлиха искането на Русия НАТО да сложи край на разширяването

Съединените щати отхвърлиха официално искането на Русия НАТО да сложи край на разширяването си и предложиха „сериозeн дипломатически път“ за намаляване на напрежението между Москва и Запада на фона на струпването на руски войски по границата с Украйна.

В същото време НАТО също изпрати писмен отговор, в който предлага възстановяване на диалога, но очаква от Русия да уважава правото на избор на всяка държава и да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова.

В отговор на руските претенции срещу бъдещо членство на Украйна и Грузия в НАТО от Алианса заявиха, че всяка страна трябва да запази правото да уреди националната си сигурност.

Русия трябва да се въздържа от употреба на сила, агресивна реторика и действие срещу съюзниците и други нации. Тя също трябва да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където те са разгърнати без съгласието на тези страни“, призова генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заедно с американският държавен секретар Антъни

Блинкън подчерта готовността си да изслушат руската страна.

Блинкън увери и че в случай на ескалация от Вашингтон ще вземе мерки срещу нарушения в енергийните доставки.

Отговорът на Съединените щати по предложенията на Русия във връзка със сигурността отварят вратата към провеждането на преговори за ограничаване разполагането на ракети със среден и малък обсег, пише вестник „The New York Times“, позовавайки се на части от документа.

Според информацията на изданието, в предоставения вчера писмен отговор се казва, че САЩ са склонни да обсъдят взаимни правила по ограничаване разполагането на такива ракети.

Освен това Съединените щати и техните съюзници имат готовност за преговори по въвеждането на взаимни правила, ограничаващи мащабите и местата за провеждане на военни учения, за да не бъде тълкувано преместването на военни сили като подготовка за потенциално нападение.

В отговора се посочва ясно, че Русия няма да има право на вето по въпросите за разполагане на ядрено оръжие, войски или обикновени видове въоръжения, съобщава БГНЕС.

Русия е струпала над 100-хилядна армия, твърдят западни разузнавания, до границата с Украйна и провежда поредица сухопътни и морски военни учения. Това предизвиква опасения за нападение, особено на фона на незаконно анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 г.

Кремъл отрича да има такива планове и определя НАТО като заплаха за сигурността си, затова настоява за правни гаранции, че западният военен съюз няма да се разширява още на изток, включително и с Украйна. Вашингтон и НАТО определиха някои от исканията като напълно неприемливи.

Антъни Блинкен каза пред репортери, че Съединените щати са отворени за диалог, но ясно заявяват, че „има основни принципи, които спазваме и защитаваме, включително суверенитета и териториалната цялост на Украйна и правото на страните сами да решават за своята сигурност и членство в съюзи“.

„Това не се променя и няма да се промени“, каза Блинкен.

Държавният секретар обясни, че писмото е било координирано с Украйна и с европейските съюзници на САЩ и предлага „сериозен дипломатически път напред“ за намаляване на военното напрежение около Украйна. Блинкен ще говори в близките дни с руския си колега Сергей Лавров.

Правителството залага на подобряване на отбранителните си възможности във връзка с ескалацията на напрежението между НАТО и Русия. Като основен риск правителството определи възможните последици в енергийния сектор

Столтенберг призова Русия „незабавно да деескалира ситуацията“, но каза също, че съюзниците от НАТО остават „готови за най-лошото“.

„Виждаме повече войски не само в и около Украйна, но също и в Беларус, където Русия в момента разполага хиляди войници, стотици самолети, противоракетни системи С-400 и много друго въоръжение“, каза той. Според Столтенберг всичко това се извършва под прикритието на военни учения.

Генералният секретар посочи три области, където според него може да бъде постигнат напредък.

Първо, възстановяване на формата за диалог НАТО-Русия, който Москва напусна.

Второ, Алиансът е готов да обсъжда с Русия сигурността в Европа, но Кремъл трябва да спре с агресивната реторика, да уважава правото на всяка държава да решава сама за себе си и да се изтегли от Украйна, Грузия и Молдова. И в трите държави има сепаратистки региони, подкрепяни пряко или непряко от руската армия. Третото предложение на НАТО е двете страни да се информират предварително за военните учения.

Ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън каза, че обмисля персонални санкции срещу руския президент Владимир Путин, в случай на нападение срещу Украйна.

В същото време първият дипломат на Русия Сергей Лавров каза, че Москва очаква сериозни отговори и „няма да дадем да ни размотават“.

В началото на седмицата лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха „тотално единство“ по отношение на руската заплаха в Украйна. Русия пък започна военни учения близо до Украйна с участието на хиляди войници и десетки бойни самолети.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram