САЩ налагат санкции по закона „Магнитски“ на петима българи и 64 техни фирми

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица и 64 техни фирми, съобщиха от ведомството.

Санкциониращата мярка е срещу Васил Крумов Божков – известен български бизнесмен, Делян Славчев Пеевски – бивш народен представител и Илко Димитров Желязков – бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и срещу дружествата, притежавани или контролирани от тези лица.

„Днешното публично обявяване на санкции представлява най-широкообхватното действие на глобалния закон „Магнитски,“ предприето за един ден в историята на програмата“, се подчертава в съобщението.

С него се отнема достъпът на лицата и фирмите им до американската финансова система.

Министър-председателят Стефан Янев проведе телефонен разговор с помощник държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд. 

Нюланд информира българския премиер, че съгласно закона „Магнитски“ са в ход санкционни действия по отношение на трима български граждани и 64 юридически лица.

Други трима души ще бъдат обект на по-ограничен санкционен режим. Мерките се прилагат в контекста на усилията за ефективна борба срещу корупцията в България.

Публикуваме позицията на Държавния департамент на САЩ: 

Публично оповестяваме имената на бившите български длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски, както и на настоящото българско длъжностно лице Илко Димитров Желязков във връзка с участието им в сериозна корупция.

В официалното си качество съответно на заместник-министър на икономиката, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода.

В качеството си на народен представител Пеевски е използвал Желязков, служител в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като посредник и съучастник в търговията с влияние и даването на подкуп с цел защита от обществен контрол и за оказване на влияние върху ключови институции и сектори в българското общество.

Министерството на финансите на САЩ също така санкционира Пеевски, Желязков и българския олигарх Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права.

Това огласяване се прави по силата на Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г.

Освен Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски публично са оповестени и имената на съпругата на Манолев – Надя Манолева и неговите деца Алекса, Йоанна и Димитър; съпругата и сина на Харалампиев – Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев, непълнолетните син и дъщеря на Пеевски и дъщерите на Желязков – Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова.

Това огласяване прави недопустимо влизането в Съединените щати на Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и на най-близките членове на техните семейства.

Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Съединените щати подкрепят всички българи, които работят за напредъка на реформите, а Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Васил Божков – български  бизнесмен и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По – рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

Понастоящем Божков се намира в Дубай, Обединените арабски емирства, където той успешно избягва българската процедура за екстрадиция по множество обвинения, повдигнати срещу него през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, оказване на принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и избягване на плащане на данъчни задължения.

В своето разследване Прокуратурата на Република България установява, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв (USD 6, 220) на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита. Все още съществува международно искане за арест на Божков, тъй като неговото влияние в България продължава.

В навечерието на българските парламентарни избори през юли 2021 г Божков регистрира политическа партия, която ще участва в гореспоменатите избори, за да упражнява влияние върху български политици и официални лица.

Божков е санкциониран съгласно Указ 13818 в качеството му на лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа или стоки или услуги с цел корупция или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи.

Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято“, които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании.

 
Въз основа на Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права, на 20 декември 2017 г. е издаден Указ 13818. С него се потвърждава, че нарушенията на правата на човека и корупцията с източник (изцяло или в значителна степен) извън Съединените щати са достигнали такъв мащаб и тежест, че застрашават стабилността на международните политически и икономически системи. Нарушаването на човешките права и корупцията подкопават ценностите, които формират най-важните устои на стабилните, сигурни и функциониращи общества. Нарушаването на човешките права и корупцията също така оказват опустошително въздействие върху хората, обезсилват демократичните институции, потъпкват върховенството на закона, удължават съпроводените с насилие конфликти, улесняват дейностите на опасни лица и отслабват икономическите пазари.

Съединените американски щати се стремят да предприемат действия с осезаеми и значителни последствия за извършителите на тежки нарушения на правата на човека и за замесените в корупция лица, както и да защитават финансовата система на САЩ срещу злоупотреба от същите тези лица.

Във връзка с оповестена от Държавния департамент на САЩ информация за мерки по закона „Магнитски“ спрямо български физически и юридически лица МВнР заявява:

Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет. 

В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог. По своята структура, съдържание и обхват сътрудничеството между двете страни обхваща редица въпроси от националния, регионален и глобален дневен ред. В този смисъл и въз основа на установените през годините традиции на взаимодействие изразяваме увереност, че София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram