САЩ и Китай ще бягат от нова Студена война с онлайн преговори

Дългоочакваната виртуална среща на върха между президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин е  насрочена за вечерта на 15 ноември (понеделник), каза представител на администрацията на Байдън за Politico. 

Срещата предоставя голяма възможност за затопляне на двустранните отношения между Китай и САЩ, пише изданието. Не се очакват обаче преговори по горещи теми като напрежението около Тайван, уйгурският автономен регион Синдзян и Хонконг. Срещата вероятно ще доведе до инициативи по редица въпроси, включително облекчаване на визовите ограничения, създаване на двустранен диалог за ядрени оръжия и възможна рамка за облекчаване на търговските отношения.

Си Дзинпин предупреди за връщане към ерата на Студената война в Азиатско-Тихоокеанския регион. На фона на нарастващото напрежение със САЩ заради Тайван, китайският президент заяви, че всички страни в региона трябва да работят заедно по съвместните предизвикателства. “Азиатско-Тихоокеанският регион не може и не трябва да води до конфронтация и разделение от ерата на Студената война“, каза той на виртуална бизнес конференция по време на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество. Забележките на Си са препратка към усилията на САЩ да притъпят това, което Вашингтон вижда като нарастващото принудително икономическо и военно влияние на Китай в региона, пише в. “Гаридън“.

В сряда Китай заяви, че е постигнал разбирателство със САЩ на срещата на върха в Глазгоу относно извънредната климатична ситуация, ключова област, в която администрацията на Байдън вижда потенциал за сътрудничество. Си не спомена директно сделката със САЩ, но каза, че “всички ние можем да поемем по пътя на зелено, нисковъглеродно устойчиво развитие“.

Срещата на върха между Джо Байдън и Си Дзинпин ще бъде виртуална, защото китайският лидер отхвърля всички покани за участие на събития извън Китай.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram