Самолетът на Страшния съд пристигна във Вилнюс

Самолетът Boeing 747-E4B, който служи като мобилен резервен команден център на Министерството на отбраната на САЩ в случай на ядрена война, излетя за Вилнюс преди началото на срещата на върха на НАТО.

Според данните на услугата за проследяване на полети Flightradar 24, „самолетът на Съдния ден“ е излетял предишния ден от американския Кемп Спрингс, където се намира военната база Андрюс. Рано сутринта във вторник, 11 юли, корабът акостира в столицата на Литва.

Припомняме, през март тази година самолетът Boeing E-6B Mercury, който служи като въздушен команден пункт на ВМС на САЩ, излетя за Исландия. Този самолет трябва да контролира стратегическите и нестратегическите оръжия в случай на ядрена война. Преди разпадането на Съветския съюз такива самолети бяха във въздуха денонощно, по-късно полетите им започнаха да се извършват на случаен принцип.

Днес, на 11 юли, в Литва започва двудневна среща на върха на НАТО. За нея във Вилнюс ще дойдат лидерите на всички държави-членки на Северноатлантическия блок. 

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram