Руска подводница пред Синята джамия в Истанбул

Руски подводници се насочиха от Средиземно към Черно море, за да вземат участие в мащабни военни учения. Западните страни описват тези учения като поредна провокация от страна на Москва, която струпа десетки хиляди свои войници близо до Украйна, в Беларус и окупирания Крим.

Руската подводница „Ростов на Дон” беше заснета, докато преминава през Босфора пред джамията „Султан Ахмед“ в Истанбул. Снимките са заснети в неделя на 13 февруари. Радио „Свободна Европа“ съобщи, че шест подводници са се насочили към Черно море. Руското министерство на отбраната съобщи за „планирано преминаване през Босфора” на своите военни.

Юридически Турция, която е член на НАТО и с втората най-многочислена армия след САЩ в Алианса, може да затвори протока за транзит, ако Русия предприеме военни действия срещу Украйна. Демонстрацията на силата е част от поредица от учения, които провежда руският флот.

Русия отрече планове да нахлува в Украйна, заявявайки, че може да разположи войските си където пожелае на собствена земя. В същото време обаче Москва иска гаранции от НАТО, че Украйна никога няма да бъде приета в Алианса – искане, което бе отхвърлено.Турските медии съобщиха, че руската подводница „Ростов на Дон” е била съпроводена от турската брегова охрана. Турското външно министерство призова своите граждани да избягват пътувания до Украйна в този момент. Подобно предупреждение бе отправено и от редица други страни, част от които евакуираха своите дипломати.

Новинарник бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram