Русия ще строи ядрен комплекс в Сърбия

Руската държавна корпорация „Росатом“ ще строи в Сърбия голям комплекс за прилагане на ядрени технологии за медицински цели. За целта „Росатом“ и сръбската държава ще учредят съвместно предприятие.  

През следващите три години в Сърбия ще бъдат изградени Център за ядрена медицина на базата на циклотронен комплекс и база за производство на радиофармацевтични препарати. В съвместния проект ще се прилагат най-модерните технологии при производство на радиоизотопи за медицински и промишлени цели, производство на легиран силиций за индустрията, определяне на елементния състав на руди и минерали, за екологични проби и др. 

Партньорството е договорено преди посещението на премиера на Сърбия Ана Бърнабич в Москва. 

„Това е исторически ден в отношенията между двете страни. Подписахме споразумения, които връщат Сърбия на картата на европейските държави, които имат база за научни изследвания в областта на ядрените технологии. Вече имаме запитвания от съседни държави, които искат да използват този център съвместно с нашите учени. С подписването на тези споразумения се откриват нови перспективи в развитието на взаимоотношенията между Сърбия и Русия в областта на ядрените технологии“, коментира министърът на иновациите  Ненад Попович.

 „Радиофармацевтичният комплекс и центърът за ядрена медицина ще осигурят достъп до високотехнологична медицинска помощ и ще дадат решения борбата срещу онкологичните заболявания“, е заявил генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram