Русия удря украински пристанища и зърнени складове вече и по Дунава

Русия постави на мушка украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав – в град Рени. Това стана дни, след като Европейският съюз обяви, че търси алтернативни маршрути за украинското зърно. В последните дни под обстрел бяха складовете край Одеса.

Износът на украинско зърно през черноморските пътища стана опасен (и заради това невъзможен) след прекратяването от страна на Русия на зърнената сделка. Москва предупреди, че корабите, които плават към украинските пристанища на Черно море, ще бъдат считани за вражески обекти.

Изпълнителният директор на украинската Агенция за възстановяване и развитие Олександър Солонтай обаче каза наскоро, че от икономическа гледна точка е трудно морският коридор да бъде заменен с нещо друго.

Украйна смята, че възможният алтернативен маршрут води към териториалните води и изключителната икономическа зона на Румъния. Румънският президент Клаус Йоханис вече заяви, че страната му ще продължи да подкрепя Украйна по отношение на износа на зърно. На 19 юли той изтъкна, че „и досега половината от украинското зърно се изнасяше през Румъния“. 

Германската външна министърка Аналена Бербок каза, че Германия работи съвместно със съюзниците си, за да гарантира, че украинското зърно няма да бъде оставено да изгние в силозите. Намерението е да се уреди износът на зърно с жп транспорт.

Атаката по Рени: свидетелство на българка

Град Рени беше атакуван с дронове в продължение на близо четири часа в ранните часове днес, съобщиха областните власти.

„Този път целта на руснаците беше пристанищната инфраструктура на река Дунав. Рени беше атакуван с дронове „Шахед-136″. Три дрона са унищожени от силите на ПВО“, съобщи на страницата си във „Фейсбук“ Одеската областна военна администрация.

От района на Одеса за БТА предава Светлана Драгнева.

Вследствие на удара е унищожен хангар със зърно, повредени са складове за товари. В едно от техническите помещения е възникнал пожар, който вече е потушен, допълват още от областната военна администрация.

При нападението в Рени са ранени шестима души. Четирима средно до тежко пострадали са хоспитализирани. На всички е оказана медицинска помощ, посочват от областната военна администрация.

Заместник-председателката на българското дружество „Отечество“ в украинския град Рени Нина Иванова каза за БТА, че за първи път от началото на войната на Русия срещу Украйна градът е бил подложен на интензивни бомбардировки и жителите са преживели „много страшна нощ“.

„За първи път от началото на войната преживяхме много страшна нощ. От 3 часа през нощта до 5.50 ч. сутринта имаше постоянни взривове, около 10 бяха. Чуваше се много силно. Изплашихме се. Синът ми от Одеса докара внуците в началото на миналата седмица, когато там започнаха ракетните атаки, при нас в Рени на по-безопасно място. Обаче тази нощ и нашият град беше подложен на атаки с дронове. Децата се изплашиха, едва ги успокоих“, сподели пред БТА Иванова. 

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В Рени и Ренийски район живеят около 8500 българи.

Украинският дунавски град се намира на 24 километра от румънския град Галац.

В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Предната нощ – срещу 23 юли, Одеса за пети пореден ден беше подложена на масирано нападение. По последни данни над 40 сгради са разрушени, сред тях поне 25 паметника на културата. На всички места работят общинските служби на града, съобщават на сайта си от Одеския градски съвет.

Атаки и по запорожки и харковски градове

През изминалата нощ Русия е подложила на масирани удари украинската Запорожка област, регистрирани са 86 нападения срещу 17 селища. Това предаде Укринформ, като цитира изявление на ръководителя на Запорожката областна военна администрация Юрий Малашко, публикувано в „Телеграм“.

Общо 86 артилерийски удара са били нанесени по села, намиращи се на фронтовата линия, като Мала Токмачка, Малиновка, Червоне и др. Освен това руската армия е обстрелвала Новоандреевка с дрон, и е нанесла залпов ракетен удар по Новодаревка. Жилищни сгради и инфраструктура са разрушени на 7 места.

На обстрел е била подложена и Харковска област, съобщи в „Телеграм“ началникът на областната военна администрация Олег Синегубов. В резултат на ударите с управляема ракета ФАБ-250 в село Кучеривка са били повредени най-малко 13 частни къщи и стопански постройки. Пострадала е 70-годишна жена, която не се е нуждаела от хоспитализация.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram