Русия с условие към Запада: Без военни бази в бившите съветски републики

Западът не трябва да строи военни съоръжения в нито една страна от бившия Съветски съюз. Такова условие постави руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Ройтерс“.

По информация на РИА Новости и ТАСС първият дипломат на Русия е заявил и че Москва смята за неприемливо, че някои европейски страни са приели на територията си ядрени оръжия от САЩ и предприемат мерки, за да попречат на Украйна да придобие подобни оръжия.

По време на Конференцията по разоръжаването в Женева Лавров посочи, че Киев се стреми да придобие ядрени оръжия и нарече това реална опасност, която трябва да бъде предотвратена.

Украйна все още разполага със съветски технологии и средства за доставка на такива оръжия, заяви руският външен министър в предварително записано обръщение. Не можем да не отговорим на тази реална опасност, категоричен бе той.

На същата среща министърът на външните работи на Украйна обвини Русия във военни престъпления заради обстрела на страната му и настоя за специална среща, на която да се обърне внимание на руската агресия и оръжията за масово унищожение.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram