Русия към Брюксел: Стройте газовия хъб между Турция и Гърция

Руският енергиен министьр посъветва ЕС още сега да започне строителство на инфраструктура за газово-разпределителен център на турско-гръцката граница.
Той е заявил Александър Новак на среща с руския премиер Дмитрий Медведев, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
“Основаваме се на това, че транзитният договор (за транзит на газ за ЕС през Ук-райна) приключва през 2019 година и обемите на газовите доставки за европейските потребители ще бъдат осигурявани на границата между Турция и Гърция”, е припомнил министърът на енергетиката.
Преди дни руската страна заяви отново категорично, че проектът “Южен поток” е закрит и “Турски поток” е единственият маршрут за доставки на 63 млрд. куб. м руски газ, минаващи сега транзитно през Украйна.
По думите на Новак Евро-комисията трябва съвместно със страните потребители да вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена инфраструктура, за да бъдат доставяни на европейските потребители съответните обеми газ.
Това трябва да стане в най-кратък срок, тъй като такива големи проекти не се изпълняват за една година, а за да се гарантира, че в средносрочна перспектива ще се получава газ е необходимо да се започне работа, е подчертал Новак.
Той е уведомил за срещата, посветена на газовите отношения между Москва и Киев, зам. председателя на ЕК по енергийния съюз Марош Шефчович. В разговорите е участвал и шефът на “Газпром” Алексей Милер.
Самият Дмитрий Медведев заяви, че решението на Русия да се откаже от “Южен поток” не е по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини. Той поясни, че всички опити на Русия да започна работа по този проект не са дали резултат.
“Принудиха ни да излезем от проекта.Това е тъжно, но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при коио ще успеем да се споразумеем”, подчерта премиерът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram