Рекордна масова екзекуция в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия екзекутира 81 души, осъдени за различни престъпления, от убийство до принадлежност към въоръжени групировки, предаде Асошиейтед прес.

Това е най-голямата известна масова екзекуция, извършена в монархията в нейната съвременна история.

Сред екзекутираните са седмина йеменци и един сириец. Как са убити мъжете, не се съобщава.

Правозащитни организации обвиняват Саудитска Арабия, че ограничава политическите и религиозни свободи.

Саудитска Арабия заяви, че защитава националната си сигурност според своите закони.

Според информацията общо 67 души са били екзекутирани в Саудитска Арабия през 2021 г., и 27 през 2020 г. През януари 1980 г. бяха изпълнени смъртните присъди на 63 ислямисти, обвинени в превземането на Великата джамия в Мека година по-рано.

Кралството е един от най-важните съюзници на САЩ в Близкия изток. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман поддържа тесни връзки с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Ррезидентът на САЩ Джо Байдън заема по-критична позиция. Причината е, наред с други неща, спазването на правата на човека. Администрацията на Байдън публикува доклад на американското разузнаване, свързващ фактическия владетел на кралството с убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.
Салман отрича каквото и да е участие. Само преди няколко дни разминаванията отново излязоха на преден план. На въпрос дали Байдън го е разбрал погрешно, престолонаследникът отсече пред американското списание The Atlantic: „Просто не ме интересува“.

И предупреди Съединените щати да не се намесват във вътрешните работи на абсолютната монархия.

Блогърът Раиф Бадауи беше освободен от затвора в Саудитска Арабия в петък след години. Основателят на онлайн форум беше обвинен в „обида на исляма“ през 2012 г. и по-късно осъден на 10 години затвор и 1000 удара с камшик. Той получи 50 от ударите през 2015 г. 

Сега масовата екзекуция бе извършена в момент, в който вниманието на света е насочено към Украйна и малко преди, както се твърди, в Саудитска Арабия да отиде британският премиер Борис Джонсън, за да разговаря за цените на петрола.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram