Пучдемон се предаде

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон се предаде на белгийската полиция, съобщи ТАСС, позовавайки се на местната телевизия VRT, която цитира източник от федералната прокуратура.

 Припомняме, на 3 ноември испанският съд издаде европейска заповед за арест на Пучдемон. Това стана, след като той не се яви, за да бъде разпитан по повдигнатите му обвинения за измяна, разхищение на държавни средства и преврат.

В края на октомври испанският премиер Мариано Рахой наложи пряко управление върху Каталуния. Той разпусна регионалния парламент и свика предсрочни местни избори за 21 декември.

Испанската прокуратура поиска от съдия от Върховния съд да вкара в затвора осмина от деветимата уволнени членове на каталунското правителство, които се явиха за разпит. Сред тях са вицепрезидентът, вътрешният министър, външният министър и правосъдният министър.

Каталуния проведе на 1 октомври референдум за независимост, който протече при упражнено насилие от страна испанската полиция. От гласувалите 43% от имащите право на глас, повече от 90 на сто се обявиха за независимост от Испания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram