Путин предупреди за „глобална катастрофа“ във връзка със Северна Корея

Руският президент Владимир Путин обяви, че налагането на по-тежки санкции срещу Северна Корея заради ядрената ѝ програма, щяло да бъде контрапродуктивно и предупреди, че заплахите (на САЩ, б. р.) за военни действия могат да предизвикат „глобална катастрофа„, съобщава „Ройтерс“.

Путин, говорейки на пресконференция след срещата на върха на БРИКС в Китай, разкритикува американската дипломация в кризата около Северна Корея и възобнови призива си за преговори, посочвайки, че Пхенян нямал да прекрати изпитанията на ракети, докато не се почувства сигурен.

„Русия осъжда опитите на Северна Корея, ние смятаме, че те са провокация… (Но) засилването на военната истерия няма да доведе до нищо добро. Това би могло да доведе до глобална катастрофа“, предупреди руският държавен глава.

Няма друг път освен мирния„, допълни Путин.

Русия, която има обща граница със Северна Корея, многократно се присъедини към Китай, призовавайки за преговори с Пхенян, намеквайки, че САЩ и Южна Корея трябва да прекратят всички важни военни учения в замяна на спирането на тестовете на оръжия от страна на Северна Корея.

Въпреки че е определил допълнителните санкции срещу Северна Корея като „път към нищото“, Путин заяви, че Русия е готова да обсъди „някои подробности“ около проблема, без да дава подробности.

Руският държавен глава също така разкритикува остро САЩ, подчертавайки, че е нелепо Вашингтон да иска помощта на Москва за Северна Корея, след като санкционира руски компании, които американските власти обвиниха в нарушаване на санкциите срещу Северна Корея.

„Нелепо е да ни поставят в един и същи списък (със санкции) като Северна Корея и след това да искат нашата помощ за налагане на санкции на Северна Корея“, коментира Путин.

Това се прави от хора, които бъркат Австралия с Австрия„, подчерта той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram