Путин отказа да присъства на погребението на Горбачов

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачов в събота поради пълен график, съобщиха от Кремъл.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин е отдал почитта си в четвъртък сутринта, като е посетил Централната клинична болница в Москва, където Горбачов почина във вторник.

Погребението ще се състои в събота, предадоха руските информационни агенции, позовавайки се на дъщерята на Горбачов и на говорител на неговата фондация. Съобщава се, че това ще се проведе в известната Колонна зала в Дома на съюзите в Москва, същото място, където тялото на Йосиф Сталин е било изложено след смъртта му през 1953 г.

Десетки високопоставени политици, поети, кралски особи и интелектуалци са били погребани в гробището, откакто е създадено през 16 век – сред тях Борис Елцин, който е първият президент на Русия и политически съперник на Горбачов. Никита Хрушчов е единственият друг съветски лидер, погребан там, като повечето други са били положени до стените на Кремъл на Червения площад.

Проучване от 2017 г. показа, че само 15 процента от руснаците имат благоприятно мнение за последния съветски лидер. И докато мнозина на Запад се радваха на постиженията на живота му след новината за смъртта му, реакцията в Русия беше по-приглушена.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram