Путин категоричен: Ще постигна целите си „или чрез преговори, или чрез война“!

Руският президент Владимир Путин очевидно е твърдо решен да не се огъне при никакви обстоятелства.

ПРЕД МАКРОН

В телефонен разговор в неделя с френския държавен глава Еманюел Макрон руският лидер е предупредил, че ще постигне целите си „или чрез преговори, или чрез война“.

По думите на Макрон Путин е категоричен, че ще осъществи набелязаните си цели, включително „това, което руският президент нарича „денацификация“ и неутрализация на Украйна“, както и признаването на независимостта на Крим и Донбас – искания, които според Париж са „неприемливи за украинците“, пише Le Figaro.

На молбата на Макрон да не застрашава цивилното население в съответствие с международното право, Владимир Путин е отрекъл армията му да се насочва към цивилни обекти, съобщиха от пресслужбата на Елисейския дворец.

Според френското президентство Путин също така е потвърдил, че „отговорността е на украинците да оставят населението на обкръжените градове да напусне“.

На това изявление френският президент е отвърнал, че „армията, която атакува, е руската“ следователно „няма причина да се смята, че украинските сили излагат цивилни на опасност“.

По време на телефонния разговор двамата президенти са се договорили освен това и за необходимостта от включване на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за гарантиране на безопасността на ядрените съоръжения на територията на Украйна.

„Президентът на Франция изрази пред президента Путин дълбоката си загриженост относно рисковете за сигурността на ядрените съоръжения“, се казва в комюникето на Елисейския дворец. Руският лидер се е съгласил, че работата по гарантиране на безопасността на ядрените съоръжения „трябва да започне незабавно от МААЕ“.

ПРЕД ЕРДОГАН

Преустановяването на „специалната операция за защита на Донбас“ е възможно само ако Киев спре бойните действия и изпълни руските искания, каза руският президент Владимир Путин по време на неделния си разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Руският лидер потвърди готовността на Москва за диалог с украинските власти и с чуждестранни партньори.

В същото време той насочи вниманието на Ердоган към „безсмислието на опитите на Киев да проточва преговорите“.

Путин също изрази надежда, че на новата среща украинските преговарящи „ще покажат по-конструктивен подход, който изцяло отчита нововъзникващите реалности“.

Руските въоръжени сили правят всичко възможно, за да спасят живота и да гарантират безопасността на цивилните, точните удари се нанасят изключително по военната инфраструктура“, твърди руският президент.

Според него действията на „националистическите, неонацистки формирования“, които продължават интензивните обстрели на Донбас, се отличават с особена жестокост и цинизъм.

Радикалите използват цивилните като жив щит, включително чужденците, които всъщност са взети за заложници, заяви държавният глава на Русия.

ЗАЩИТА НА ЯДРЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че е разговарял с президентите на Русия и Украйна и са постигнали общо съгласие за защита на ядрените централи в Украйна.

„Днес говорих с президента Путин, а после и с президента Зеленски. Договорихме се да работим заедно, така че да защитим целостта на украинските ядрени централи, в допълнение към исканията, отправени към Русия за прекратяване на огъня и защита на гражданите“, написа Макрон във Фейсбук.

По-рано днес стана ясно, че презветата от руснаците АЕЦ „Запорожие“ вече е под управлението на руски командир.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram