Путин и Меркел ще обсъдят в Москва сътрудничеството между двете страни и актуални международни теми

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел ще проведат преговори в Москва в петък в рамките на първата им среща очи в очи след началото на пандемията от коронавирус, предава TACC, цитирана от „Фокус“.

„Планира се обсъждане на състоянието и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в различни области, както и разглеждане на редица актуални международни и регионални въпроси“, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

По време на посещението си в Москва Меркел също ще поднесе венец пред Гробницата на Незнайния войник при Кремълската стена.

Според германската страна разговорите в Москва, освен на двустранните отношения, ще бъдат посветени на борбата с пандемията от коронавирус, конфликта в Източна Украйна, ситуацията в Беларус и в Афганистан. Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт също спомена темата за „Северен поток 2“ и ролята на Украйна като транзитна страна за руския газ. Според него Киев трябва да запази тази функция дори след въвеждането в експлоатация на новия тръбопровод през Балтийско море, а ФРГ ще се застъпва за това с всички сили.
Германският политолог Александър Рар предположи в интервю с кореспондента на ТАСС, по време на посещението си в Русия Меркел ще се опита да създаде условия за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна. Според експерта Меркел „иска да спаси Минските споразумения, които всъщност са един вид нейно дете“.

„Това може да се превърне в основната й цел. В последната секунда тя ще се опита да осигури пробив, но от моя гледна точка топката е в ръцете на Украйна. Мисля, че тя иска да прекрати мандата си на канцлер с положителна крачка към Русия“, изрази увереност Рар.

Що се отнася до Афганистан, ситуацията там се променя бързо през последните дни, след официалното съобщение за предстоящите руско-германски преговори. Талибаните влязоха в Кабул на 15 август без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица.

Последната среща между Путин и Меркел бе на 19 януари 2020 г. в Берлин на международната конференция за Либия, а малко по-рано, на 11 януари същата година, те преговаряха в Кремъл. По време на пандемията от коронавирус Путин и Меркел разговаряха по телефона няколко пъти, последният такъв разговор се състоя на 21 юли, когато лидерите обсъдиха, наред с други неща, извънредните климатични ситуации, темите за „Северен поток 2“ и транзита на украински газ, както и като ситуацията в Донбас.

От 2005 г., когато Меркел оглавява германското правителство, тя и Путин са имали 30 срещи по време на взаимни посещения или като част от международни събития (Дмитрий Медведев, който оглавяваше руската държава през 2008-2012 г., се срещна с германския канцлер 20 пъти). Настоящото посещение на Меркел в Русия ще бъде 19-то и вероятно последното й в качеството й на германски канцлер, тъй като тя няма да се кандидатира за поста на предстоящите през септември парламентарни избори.

Меркел пътува до Москва в момент на трудна вътрешнополитическа ситуация. Федералното правителство е изправено пред сериозна критика заради грешни изчисления в оценката си на положението в Афганистан, където талибаните завзеха властта много по-бързо, отколкото очакваха западните разузнавателни служби.

Рейтингът на Християндемократическия съюз, към който принадлежи и Меркел, пада, но не само заради Афганистан. През юли Германия се сблъска с безпрецедентни наводнения, а председателят на ХДС и евентуален наследник на канцлера Армин Лашеш се забърка в неприятен скандал – по време на среща с жертвите на бедствието камерите на журналистите го уловиха как се смее в компанията на други политици. В допълнение, броят на заразените с коронавирус отново расте в Германия и страната е на прага на четвъртата вълна на пандемията.

Ден след посещението си в руската столица Меркел ще говори на митинг като част от кампанията на ХДС с Лашет. По този начин тя иска да подкрепи своите съпартийци в борбата за симпатиите на избирателите пет седмици преди гласуването. В края на седмицата Меркел заминава за друго посещение зад граница– в Украйна.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram