Протест: Баща на застрелян ученик се покатери на кран до Белия дом 

Баща на ученик, убит през 2018 г. по време на една от най-тежките стрелби в американско училище, се покатери на кран близо до Белия дом, за да призове американския президент Джо Байдън да действа срещу огнестрелните оръжия, предаде Франс прес.

„45 000 души бяха убити с огнестрелни оръжия, откакто вие отговаряте за тази страна“, пише на големия транспарант, който разпъна Мануел Оливър от крана, на който той се покатери в центъра на американската столица. На транспаранта има и рисунка на сина му.

На 14 февруари 2018 г. бивш ученик на гимназия в Паркланд във Флорида влезе в училището с полуавтоматично оръжие и застреля 17 души. Ранени бяха петнайсетина.

В деня на трагичната годишнина за семейство Оливър майката на убитото момче придружаваше във Вашингтон баща му и застана до крана, на който се бе покатерил съпругът й. Тя сподели пред журналистите, събрали се там, че все още усеща болката заради мъртвото си дете.

„Усещам я навсякъде, но това ни кара да направим нещо срещу огнестрелните оръжия“, каза Патриша Оливър, докато в крайна сметка съпругът й реши да слезе от крана. После той беше задържан от полицията.

My husband and Joaquin’s father @manueloliver00 is up on a crane near @WhiteHouse with a message. Joaquin Is talking to you and America today: do everything and anything in your power to reduce gun deaths.

Embedded video

През декември двойката прекара три седмици пред Белия дом, за да поиска среща с президента Байдън, но накрая с тях се срещна само негов съветник.

„От тогава нищо не се е случило“, каза с огорчение Патриша. Сега с протестната проява на Мануел Оливър започва и кампания, която цели да покаже в реално време колко души умират в Америка заради насилието, причинено от огнестрелни оръжия, пояснява тя.

„Президентът Байдън не беше на висотата на реформите за огнестрелните оръжия, които той обеща по време на предизборната си кампания“, се казва на сайта на новата кампания, наречена Shock Market.

А откакто дойде на власт, Джо Байдън така и не успява да прокара голям закон в тази насока.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram