Протести разтърсват Монголия заради скандал за огромна кражба на въглища

Бившият президент на Монголия Халтмаагиин Батуллга, седем депутати и редица други високопоставени лица вероятно са замесени в мащабната кражба на въглища, която разтърси страната. Това заявиха от Агенцията за борба с корупцията в Монголия, съобщава Интерфакс, като се позовава на азиатски медии.

Според изданията, има основания да се провери съпричастността на плеядата политици към незаконния износ на въглища и към кражбата, която предизвика небивал скандал в отдалечената и откъсната държава.

Медиите отбелязват, че по-специално бившият председател на президентската администрация Олзигугийн Шижир, бившият министър на развитието на пътищата и транспорта Дангаагийн Ганбат, бившият ръководител на президентския офис Зандакхуугийн Енкхболд и губернаторът на аймака Умнегов аймиг – Ренчинбямбийн Седдорж, може да са замесени в случая.

Пресата съобщава, че съвместна работна група на Агенцията за борба с корупцията, Главната дирекция за разузнаване и Главната дирекция на полицията на Монголия разследва случая на добив и продажба на въглища, както и купуване на стоки и услуги с публични средства . Вече са повдигнати обвинения на 35 души. Извършени са претърсвания и на 47 обекта, задържани са 15 души, 10 души са в следствения арест.

От няколко дни столицата на Монголия Улан Батор е разтърсена от протести във връзка със скандала, предизвикан от смайващите разкрития за огромна кражба на въглища. По неофициални данни в страната са откраднати общо 6,5 милиона тона въглища на стойност 1,7 милиарда долара.

Монголските власти се обърнаха към Китай с молба за помощ в разследването на този случай. Причината е, че 86% от износа на Монголия отива в Китай, като повече от половината от него са въглища. Монголия е изнесла 16 милиона тона въглища за Китай през 2021 г. и е изпратила най-малко 19 милиона тона повече тази година, според Монголското национално статистическо бюро. Стойността на въглищата, изнесени от Монголия през първите девет месеца на 2022 г., възлиза на 4,5 милиарда долара – почти три пъти повече, отколкото през същия период на 2021 г. Случаят започна да се разплита, след като китайските контрагенти се оплакаха на монголските власти, че са получили по-малко от предвидените и платени въглища.

Мениджър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram