Протестите в САЩ остават масови, но по-мирни, задържани са 10 000 души

Ds olil

Протестите в градове в САЩ за осъждане на расизма и злоупотребите на полицията остават големи, но са по-мирни в навечерието на помена за Джордж Флойд, съобщава АП.

По-спокойните протести са в същия ден, когато прокурорите повдигнаха обвинения на още трима полицаи и повдигнаха ново, по-строго обвинение срещу полицая, отговорен за смъртта на Флойд.

Този ход на прокуратурата сложи точка в безпрецедентна седмица в съвременната американска история, в която до голяма степен се проведоха мирни протести, но бяха разтърсени от насилие, включително смъртоносни нападения срещу офицери, кражби и палежи на някои места.

В цялата страна повече от 10 000 души са арестувани във връзка с протестите, показва проучване на „Асошиейтед прес“. Съобщава се за повече от дузина смъртни случаи, въпреки че обстоятелствата в много случаи все още се изясняват.

Протестите все са големи, но до голяма степен мирни в Калифорния, където звездите на НБА Стеф Къри и Клай Томпсън вървяха с протестиращите в Оукланд.

Някои демонстранти легнаха, за да покажат колко време един бял полицай натиска с коляно врата на Флойд, докато той се моли за въздух. 

Първият от трите помена е планиран в четвъртък следобед в Минеаполис на служба, където ще говорят преподобният Ал Шарптън, лидер за граждански права и адвокатът на семейството Бен Кръмп.

Стотици протестиращи бяха в парк „Вашингтон Скуеър парк“ в Ню Йорк, когато бяха обявени обвиненията.

Това не е достатъчно„, заяви протестиращият Джонатан Ролдан, като настоява, че на всички четирима полицаи е трябвало да бъдат повдигнати обвинения от самото начало. „В момента все още протестираме, защото не е достатъчно те да бъдат затворени. Трябва да има системни промени.“

Но настроението в Ню Йорк се помрачи по-късно през деня, след като полицейски служител в патрул против грабежи бе намушкан от засада в шията. Това предизвика сблъсък, в който други двама полицаи получиха огнестрелни рани.

В същото време, президентът Доналд Тръмп настоя управляващите нацията да предприемат твърда позиция срещу насилието.

Надмощие на силите за сигурност – включително офицери от екипа за спасяване на заложници на ФБР, секретните служби, отделът за борба с наркотиците, Бюрото на затворите и според високопоставен служител по отбраната поне 2200 военнослужещи от Националната гвардия – бяха в готовност, докато хиляди мирно протестираха във Вашингтон.

Военни превозни средства бяха паркирани на улици близо до Белия дом, а голямо количество агенции следеше от въздуха. Самолет на ФБР, разузнавателен самолет на армията и хеликоптер на полицията обикаляха над протестиращите.

Демонстрантите скандираха „Никъде няма да ходим“, нямаше признаци на конфронтации.

30-годишният протестиращ Джейд Джоунс заяви, че демонстрациите ще продължат, въпреки новите обвинения. „Това е най-малкото, което можеха да направят„, заяви Джоунс, който от дни присъства на протестите във Вашингтон.

Няма да изтрият толкова лесно 400-годишна болка, допълва той.

НЮЗ БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram