При специалната операция в Сен Дени бяха ликвидирани трима терористи

Трима души са убити по време на специалната операция в Сен Дени, пише в. „Монд“. Според АФП убитите са двама.
Според полицейски източници, сред убитите има жена, която се е самовзривила в хода на операцията. Тя е задействала колан с експлозиви.
Операцията е предшествана от интензивна стрелба и от взривове. Накрая са отекнали 7 експлозии, когато беше съобщено, че полицаи са щурмували апартамент в Сен Дени, в който се барикадирали терористи, сред които бил и „мозъкът“ на атентатите от 13 ноември Абделхамид Абауд. Хората в апартамента са оказали яростна съпротива. Един от екстремистите все още не е неутрализиран.
Двама души са били арестувани, предаде АФП. Засега самоличности не се съобщават. В операцията се включиха и петдесетина военни, които бяха разположени в района, в който специалните полицейски части водят щурма.
Предградието Сен Дени е буквално парализиран заради операцията и хората бяха призовани да не излизат навън.

Източник: БТА

Повече от пет часа в северния парижки квартал „Сен Дени“ се провежда операция на специалните части. Международните агенции съобщават за един убит терорист и жена-камикадзе, самовзривила се с колан с експлозиви. Трима полицаи са ранени.

Към полицейската акция са се присъединили и повече от сто войници от френската армия, над квартала кръжат хеликоптери.

Те обградиха сграда, където се бяха барикадирали петима души, сред които и 9-ият издирван за кървавите атентати от петък. По всяка вероятност става дума за 28-годишния белгиец от марокански произход Абделхамид Абаауд, известен още като Абу Омар или Белгиеца, информира Нова телевизия. Той е един от най-изявените екзекутори на ИДИЛ.

Според френските тайни служби той е мозъкът на серията от кървави атентати в Париж на 13 ноември. Експерти прогнозират, че е възможно барикадиралите се да се самоубият ,за да не бъдат заловени живи.

ТАСС предаде, че петима от терористите вече са задържани, арестуван е и собственикът на апартамента, в който са се укривали. Специални части претърсват сградата за експлозиви.

Според френски медии има и най-малко двама убити. Съобщава се и за ранени полицаи.
Очевидци съобщават, че са чули изстрели и експлозии. Властите призовават местните жители да останат по домовете си.  Онези, които все пак отиват на работа, вървят с вдигнати ръце, а до гражданите се движат задължително полицаи.

От съображения за сигурност е спряно движението на метрото в този район на френската столица.

Към 6,30 ч. българско време над северните части на Париж се е появил и хеликоптер.
Стадионът „Стад де Франс“, където се самовзриви един от терористите при кървавите атаки в петък, се намира именно в квартала „Сен Дени“.

Стрелба на няколко барикадирали се терористи разтърси през нощта срещу сряда северното парижко предградие Сен Дени. В района с население около 100 хиляди души се провежда полицейска акция на силите за борба с тероризма. Това става пет дни след смъртоносните атаки във френската столица.

Отделът за борба с тероризма на френската съдебна полиция атакува жилище в центъра на „Сен Дени“, подпомаган от специални сили, съобщи източник близък до разследването.

Част от жителите са евакуирани, училищата в района са затворени.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram