Президентът Ердоган отстранява партийния лидер и премиер Давутоглу

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще проведе извънреден конгрес този месец, на който се очаква досегашният й лидер и премиер Ахмет Давутоглу да бъде сменен, съобщиха турски медии.

Вчера Давутоглу имаше 90-минутна среща с президента Реджеп Ердоган, а днес в 11 часа местно ще даде пресконференция, която ще се проведе след среща на централния комитет на партията, съобщиха от Анадолската агенция.

Според източници, цитирани от турския в. „Хюриет“, на партийния конгрес премиерът няма да кандидатира за пост. Въпреки това според източници конгресът няма да премине безпроблемно, тъй като премиерът има влияние върху близо 120 депутати.

В турските медии се носят слухове за обтегнати отношения между двамата лидери Реджеп Ердоган и Ахмет Давутоглу, като според някои съобщения премиерът подготвя оставката си. Ердоган, който е един от съоснователите на ПСР, беше премиер на страната до 2014 г., а преди да заеме премиерския пост. Давутоглу беше негов външен министър.

Слуховете за възможно оттегляне на Давутоглу се появиха, след като на 3 май той заяви, че не се притеснява да „се оттегли, от която и да е пост“.

Подозренията за влошаване на отношенията между двамата се засилиха и след като по-рано през април изпълнителния комитет на ПСР взе решение да лиши Давутоглу от правото да назначава регионални партийни лидери. През изминалите месеци партийни представители от клонове на партията в 15 провинции и области бяха сменени.

„Ако е необходимо, ще откажа всяка позиция, която мнозина биха помислили, че смъртен не може да откаже“, каза Давутоглу в своя реч пред парламентарната група на ПСР от 3 май.

Според източници от партията, цитирани от „Хюриет“, речта на Давутоглу на вчерашната среща е била белязана от „тъга и възмущение“ – знак че „връзката между Давутоглу и Ердоган е станала по-трудна“. В същото време според други партийни източници въпреки обтегнатите отношения между първите мъже в Турция, кризата ще бъде преодоляна.

Възможните наследници на Давутоглу, които явно ще бъдат под влиянието за Ердоган, се спотайват на заден план. Сред тях са дългогодишният поддръжник на президента и транспортен министър Бинали Йълдърм и младият министър на енергетиката Берат Албайрак, който е женен за по-голямата президентска дъщеря Езра.

„Неизбежно има възможност за сблъсъци и те изглежда започнаха“, коментира Илтер Туран, професор по политически науки в Университета Билгъ в Истанбул. „Очевидно това са мъже на политическата амбиция, така че има достатъчно причини да мислим, че има реална надпревара за власт в управляващата партия“, допълни Туран.

Давутоглу винаги е бил внимателен да не критикува открито Ердоган, въпреки че е подозрително колко рядко президентът хвали или дори споменава своя премиер.

Министър-председателят също така изглежда значително по-ентусиазиран от споразумението с ЕС за намаляване потока от бежанци в сравнение с президента. Досега Давутоглу е влизал и в сблъсък с Ердоган за това дали журналисти трябва да бъдат задържани преди провеждането на дела срещу тях.

Давутоглу също така заяви, че няма нужда да се бърза по искането на Ердоган за създаване на президентска система в Турция – проект на президента, който рискува отслабването на положението на Давутоглу.

„Кола, която има двама шофьори не може да не направи катастрофа. Неизбежно ще има катастрофа“, заяви председателят на парламента Исмаил Кахраман, който е приближен на Ердоган.

Любопитното е, че кризата в отношенията между двамата водещи политици пламна на фона на един безспорен успех на турската дипломация и държава – Еврокомисията предложи да паднат визите за турските граждани. Все пак процесът за падането на визите още не е приключил, а вестник „Файненшъл таймс” коментира, че политическото бъдеще на Давутоглу зависи от успеха споразумението за визовия режим между Анкара и Брюксел. /АФП

Анкара / Турция

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram