По примера на Мао президентът на Китай отново става пожизнен

Парламентът на Китай одобри с почти пълно единодушие промените в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя управленски мандати за китайския президент, съобщават световните информационни агенции.

Промените означават, че настоящият президент Си Цзинпин ще може да остане на поста си, докато е жив. Досега президентът имаше право максимум на два мандата с продължителност 5 години всеки.

От участвалите в гласуването близо 3000 китайски народни представители само двама са се обявили „против„, а трима са се въздържали.

 Миналия месец управляващата Китайска комунистическа партия предложи промяната в конституцията, като одобрението от страна на парламента беше чиста формалност.

Реформата слага край на системата, наложена през 1982 г. от тогавашния президент Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията по време на пожизнената диктатура на Мао Цзедун и в частност Културната революция в периода 1966-1976 г.

Преминаването към еднолично управление на Си Цзинпин засилва опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното управление.

 Си Цзинпин стана седмият президент на Китай през 2013 г. Той също така оглавява Централната военна комисия и е генерален секретар на Китайската комунистическа партия. Приемането на конституционните промени означава, че всички тези постове сега нямат ограничения в мандатността, отбелязва „Ройтерс“.

Китайската комунистическа партия целенасочено създава култ към личността на Си Цзинпин. Ликът му е на първа страница в държавните вестници, излъчва се с часове по телевизията, стои на корицата на списания, на плакати, продавани по пазарите, на билбордовете и табели по тротоарите. Телевизията често описва Си Цзинпин като човек, обожаван от всички – от работниците в заводите и фермерите до космическите инженери и войниците, които редовно го аплодират по няколко минути.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram