Почина кинолегендата Бъд Спенсър

На 86-годишна възраст почина италианският актьор Бъд Спенсър, който е известен с участието си в множество популярни комедии в жанра спагети уестърн. Карло Висенте Педестроли е надарен с разнообразни таланти.

Бил е известен плувец, шампион на Италия, два пъти е участвал на олимпийски игри – поставя национален рекорд в 100 м. свободен стил. Известно време живее в Латинска Америка, където работи на фабричен конвейер в Рио де Жанейро, като библиотекар в Буенос Айрес и секретар на италианското посолство в Уругвай. Завършва юридически факултет, но след това се издържа като композитор: пише популярна музика и фолклорна в неалолитански стил.

Предложението да играе в киното идва през 1967 г., когато Карло е на 38 години. Снима се в уестърна „Джанго: Бог ще прости, но аз – не”. Името и фамилията на изпълнителя обаче се сторили на продуцентите малко провинциални. Така Карло се превърнал в Бъд Спенсър.

Под това име той и юмруците му стават знаменитост. Този ленив гигант избира псевдонима си съвсем не случайно. Бъд идва от любимата му бира „Будвайзер”, а Спенсър е отдаване на почит на американския актьор Спенсър Трейси. Бъд се е снимал с италианския актьор Терънс Хил. Това е псевдоним на Марио Джироти. Спенсър и Хил са най-известният дует в „спагети уестърните.” През 70-те години, заедно с друг италианец – Терънс Хил, той участва в забавни комедии, с които двамата стават известни и по света. Пробивът те правят с филма „Наричат ме Светата троица“ /1969 г/. През 2003 г. Спенсър издава албум с композирани и изпълнени от него неаполитански песни /“Futtetenne“/. През 2011 г. той издава своята автобиография „Моя живот, моите филми“. Бъд Спенсър е починал в римска болница, съобщава ежедневникът „Република“.

При новината за смъртта му, многобройните му почитатели изразиха почитта си в социалните мрежи. Премиерът Матео Ренци написа в „Туитър“ „Сбогом Бъд Спенсър! Ние всички толкова те обичахме!“ Министърът на културата Дарио Франческини отдаде почит на „един голям изпълнител от нашето кино, който в своята дълга кариера успяваше да развеселява цели поколения и да завладява публиката си с голям професионализъм“. „Почивай в мир Бъд Спенсър. Сърцето ми е с твоето семейство!“, писа новозеландският актьор Ръсел Кроу в „Туитър“. Последният филм, в който актьорът се снима бе през 2004 г. В цялата си кариера той е играл в около 40 филма. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram