Потвърдено: Намерените отломки край „Титаник“ са на „Титан“, всички са загинали в имплозия

Робот, участващ в международното издирване на изчезналия в неделя батискаф, е открил плаващи на повърхността отломки в Северната част на Атлантическия океан, в близост до останките на кораба „Титаник“, съобщи бреговата охрана на САЩ, цитирана от Франс прес и БТА.

„Експертите проучват тази информация“, която ще бъде обсъдена в Бостън, в североизточната част на САЩ, съобщи американската брегова охрана в Туитър. Смята се, че запасите от кислород на борда на подводницата, превозваща петима души, са се изчерпали.

Все още не е потвърдено какво точно е намерено, но Ричард Гариот, президент на Клуба на изследователите, казва пред DailyMail, че според разбирането на екипите, участващи в издирването, сред предметите са ключови компоненти на подводницата.

Това би означавало, че подводницата е получила пукнатина и се е смачкала под подводното налягане, което е довело до незабавното загиване на всичките петима мъже на борда.

„Това е неконвенционална подводница, задният капак е острият й край, а рамката за приземяване е малката рамка, върху която изглежда седи. Това означава, че корпусът все още не е намерен, но са открити две много важни части от цялата система, а това не би могло да бъде намерено, ако не се фрагментира. Това наистина показва какъв е най-лошият сценарий, който е катастрофална повреда, имплозия.“

„Единственото положително е, че това би станало незабавно, буквално за милисекунди, и хората няма да имат представа какво се случва“, каза Дейвид Мирънс, приятел на двама от мъжете на борда, по време на участие в Sky News във Великобритания тази вечер.

Той добави: „Най-големите ми страхове се сбъднаха.“

За 15:00 ч. по Гринуич (22:00 ч. българско време) е насрочена пресконференция, на която бреговата охрана заяви, че ще обсъди „заключенията“.

Издирването, което американските официални лица категорично определиха като спасителна акция, а не като мисия за издирване, се развива катастрофално.

Съоснователят на OceanGate: Възможно е да е имало мигновена имплозия на „Титан“

„Възможно да е имало мигновена имплозия на подводницата „Титан“. Това каза съоснователят на OceanGate, който го създава заедно с изчезналия пилот на подводница Стоктън Ръш, съобщи BBC.

Това е процес, при който обектите се разрушават чрез свиване (или притискане) върху самите себе си. Това е обратният процес на експлозия.

Гийермо Сонлейн е интервюиран в момента, в който се появяват новините за появата на отломки в Атлантическия океан. Той каза, че не би се изненадал, ако има нещо на повърхността.

„Знам, че нашият протокол при загубена комуникация е пилотът да изведе подводницата на повърхността. От самото начало винаги съм си мислел, че вероятно точно така би постъпил Стоктън. В такъв случай става много трудно да се намери подводницата, защото корабът на повърхността нямаше да знае, че тя се появява, и нямаше да знае къде да търси. Най-големият ми страх през цялото това време, наблюдавайки развоя на операциите, е, че те плават на повърхността и просто е много трудно да бъдат намерени“, каза Сонлейн.

Според него има вероятност да е имало катастрофа. „Това, което знам, е, че независимо от подводницата, когато работиш на дълбочина, налягането е толкова голямо във всяка подводница, че ако има повреда, това би било мигновена имплозия. Ако това се беше случило, то щеше да се случи преди четири дни“, каза Сонлейн.

„Ако има нещо друго, мисля, че трябва да се върнем назад и да се поучим от това, което се случва, да разберем какво се е случило, да научим тези уроци и да ги продължим напред“, каза експертът.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram