Полски фермери започват денонощна блокада на полско-украинската граница

Фермерите от сдружението „Измамени села“ започнаха 24-часова блокада на полско-украинския граничен пункт Медика в полската Подкарпатска област, която се очаква да продължи до 3 януари следващата година, съобщи „TVP World“, предаде БГНЕС.

Те пропускат само автомобили, автобуси и камиони с хуманитарна помощ и военно оборудване. Въпреки това асоциацията не изключва възможността за засилване на протеста. Фермерите блокираха пропускателния пункт Медика на 23 ноември, като от 27 ноември това ще се извършва денонощно.

Според организатора на протеста Роман Кондров от „Измамените села“, който заяви пред агенция ПАП, на всеки час ще бъдат пропускани по два камиона. Земеделският производител не скрива възмущението си в отговор на думите на кмета на Лвов Андрий Садовий. „Политиците от другата страна не се вразумяват, затова ние ще засилим протеста“, твърди Кондров.

През миналия уикенд украинският политик определи блокадата като срамна в социалните мрежи. „Огроменият принос на Полша, за постигането на победата на Украйна в тази война, се обезсмисля от група маргинали, които блокират доставката на хуманитарни стоки за страната, която вече втора година защитава своята независимост и сигурността на Европа“, написа Садовий в X.

Според Кондров украинците „хапят ръката, която им е подадена“. „Кметът излъга, че блокираме хуманитарната помощ, това са глупости. Това е провокация от тяхна страна, ако продължават да лъжат по този начин, ние ще засилим протеста и няма да пуснем нито един камион“, обяви той.

Кондров апелира към политиците да се вразумят и да започнат да решават ситуацията на границата.

Фермерите се присъединиха към протеста на превозвачите на полско-украинската граница, който започна на 6 ноември и блокира граничните пунктове в Корчова и Дорохуск в Любелското воеводство. Те настояват, наред с другото, за субсидии за купуване на царевица, за запазване на земеделския данък на тазгодишното ниво и за продължаване на отпускането на ликвидни заеми. Полицията съобщи, че до момента протестите протичат мирно. 

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram