Полски министър: Украинското селско стопанство е заплаха за цяла Европа

Украинското селско стопанство е заплаха за селското стопанство в целия ЕС. Полша е за приемането на Украйна в ЕС, но при определени условия, заяви полският министър на земеделието и развитието на селските райони Робърт Телус в интервю за полската агенция PAP.

Телус отговори на въпроса дали Варшава ще предприеме някакви стъпки, за да се противопостави на присъединяването на Киев към ЕС, като се има предвид, че Полша наложи ембарго върху украинското зърно. Министърът отговори, че въпреки че полското правителство като цяло подкрепя приемането на Украйна в блока, някои въпроси трябва първо да бъдат решени, преди това да стане реалност.

„Украйна не може да се присъедини към ЕС без условия. Ние имахме условия и същото трябва да важи и за Украйна“, каза Телус.

Той отбеляза, че селското стопанство е особено важен момент в отношенията с Киев, тъй като селскостопанският сектор на Украйна е структуриран напълно различно от този на Полша и ЕС. „Трябва да погледнем по-отблизо това, защото украинското селско стопанство е заплаха за селското стопанство на страните на първа линия, но и за цяла Европа“, каза той.

Телус посочи, че забраната за внос на четири вида зърно в пет страни от ЕС, включително Полша, при запазване на транзита, е довела до увеличаване на износа на Украйна по суша от 7,3 милиона тона на 9,6 милиона тона. На въпрос защо Украйна е против удължаването на ембаргото, той подчерта, че това е израз на интересите на големите украински компании. „Не става въпрос за правителството, а за украинските компании, за които е по-лесно да прехвърлят това зърно през украинско-полската или украинско-словашката граница и да го оставят там“, каза той.

По-рано тази седмица полският премиер Матеуш Моравецки подчерта, че Варшава няма да позволи евтиното украинско зърно да „наводни“ полския пазар и да наруши селскостопанската индустрия на страната.

Той добави, че независимо какво казва ЕС, Полша ще запази границата си затворена за украинско зърно, за да защити интересите на полските фермери, които са на първо място.

През май пет източноевропейски членки на ЕС – Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, наложиха забрана върху вноса на украинско зърно.

Това се случи, след като Брюксел премахна квотите и митата върху износа на украинско зърно в опит да подкрепи правителството на Зеленски в първите месеци на конфликта Русия-Украина. Политиката обаче в крайна сметка имаше обратен ефект върху източноевропейските държави, които се сблъскаха с масови протести от местни фермери.

От всички пет държави единствено България вдигна забраната за внос на украинско зърно. Българските земеделци обявиха, че излизат на национален протест.

Автор: obektivno.bg

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram