Полският Сейм призова Украйна да признае вината си за Волинското клане

Полша очаква Украйна да признае вината си за изтреблението на полското население на Волин от украински националисти по време на Втората световна война, наречено Волинско клане. Това се посочва в текста на резолюцията, приета от долната камара на полския парламент (Сейм) вчера по повод Деня в памет на жертвите на геноцида във Волин. В гласуването участваха 440 депутати. Всички подкрепиха резолюцията, съобщава ТАСС.

Както се подчертава в документа, „полско-украинското помирение, градено през годините от представители на двата народа, трябва да включва също признаване на вина и увековечаване на паметта на жертвите на Втората световна война“. „Необходимо е да се извърши ексхумация, да се почете паметта на всички жертви на геноцида“, се казва в резолюцията.

По време на Втората световна война, през февруари 1943 г., украинските националисти започват акция за унищожаване на полското население на Волиния. Наказателните операции достигат своята кулминация на 11 юли 1943 г., когато части на ОУН-УПА (Организация на украинските националисти – Украинска въстаническа армия, забранена в Руската федерация) атакуват около 100 полски селища. Жертвите са предимно жени, деца и възрастни хора. Тези събития бяха наречени „Волинско клане“.

Преди седем години полският парламент обяви 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на геноцида. По правило в цялата страна се провеждат възпоменателни събития по случай тази дата.

На 16 май, в интервю за портала onet.pl, говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина, отговаряйки на въпроса дали Зеленски трябва да се извини за клането във Волин, каза, че в ситуация, в която „украинската държава не е направила това, президентът Зеленски трябва да поеме повече отговорност.“ Според Ясина той трябва да каже: „Съжалявам, молим за прошка“.

Украинският посланик в Полша Василий Зварич нарече неприемлив и жалък факта, че полската страна се опитва да наложи на президента на Украйна или на Украйна какво да прави.

Организацията на украинските националисти е ултрадясна политическа организация, действаща главно в Западна Украйна. За да постигне целта си – създаването на независима Украйна – ОУН се фокусира върху използването на екстремистки средства, включително терористични актове. По време на Втората световна война ОУН, в сътрудничество с германските разузнавателни служби, започва борба срещу съветската власт. През 1943 г. тя организира Украинската въстаническа армия, припомня ТАСС.

Източник: ТАСС, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram