Политици и съдии притискат журналистите в Хърватия

В Хърватия журналисти продължават да обръщат внимание на съществуващия според тях проблем със свободата на словото в страната. Миналата седмица хиляди излязоха на демонстрация в центъра на Загреб, а недоволни представители на медиите заплашват да сезират европейски и международни институции, ако властта не вземе мерки. Проблемът се дължи основно на дела, с които политици, съдии и други публични личности се опитват да притискат журналистите, каза пред БНР кореспондентът на „Болкан Инсайт“ в Загреб Аня Владисавлевич.

„Основната причина за протеста миналата седмица е фактът, че журналистите не могат да работят свободно заради многото съдебни дела срещу тях. Важен аспект е наказателно преследване заради уронване на престиж, което беше въведено през 2013 г. и с което широко се злоупотребява. Публични личности постоянно съдят журналисти заради причинени им душевни терзания“, коментира тя в интервю за предаването „Събота 150“.

Аня Владисавлевич разказа още, че множество дела парадоксално са заведени от националните радио и телевизия срещу собствените им журналисти.

„Хърватското радио и телевизия широко се възприема не като обществена, а като държавна медия. Международни доклади сочат, че правителството се меси в работата на обществения оператор и това ограничава медийната независимост в страната. „Репортери без граници“ написаха, че върху обществената медия очевидно се оказва политически натиск“./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram