Плащаме 70% от разходите на правителството на Зеленски, след като дългът на Украйна достигна нов връх

70% от бюджета на Украйна се покрива от международна помощ, съобщи Bloomberg.

Министерството на финансите на Украйна разкри в четвъртък, че нивата на националния дълг на страната са нараснали с още един милиард долара и са достигнали безпрецедентните 133,93 милиарда долара, което се равнява на повече от 84% от прогнозния БВП на страната за 2023 г.

Задълженията на Киев днес са резултат от политиката на заеми на правителствата, включително на парични средства, отпуснати от Международния валутен фонд в замяна на икономически реформи, и войната с Русия. Дългът нарасна с около 77 милиарда долара само от началото на 2022 г., като западните партньори на Киев пренебрегнаха исканията да го отпишат.

Бившият украински премиер Николай Азаров наскоро прогнозира, че дългът на страната може да достигне 173 милиарда долара (107% от БВП) до края на годината, докато МВФ очаква това да се случи през 2025 г.

Правителството на Зеленски наскоро започна начинания за събиране на пари в брой, за да се опита да намали прогнозирания дефицит от 40 милиарда долара през следващата година на фона на увеличаването на разходите за отбрана, тъй като парите, дължими на западните фондове, включително BlackRock и Fidelity, идват с предложения за продажба на държавни облигации на чужденци.

Дългосрочните надежди за влизане в Европейския съюз, за да получат достъп до стотици милиарди евро заеми и субсидии, също надделяват, въпреки че председателят на Европейския парламент Роберта Мецола предупреди тази седмица, че икономиката на ЕС няма да може да оцелее при ново разширяване.

Администрацията на Байдън поиска от Конгреса да разреши допълнителна 24 млрд. долара помощ на Украйна, включително 13 милиарда долара военна помощ.

Източнис: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram