Планират нови атентати срещу американски граждани зад граница

САЩ разполагат с информация, че екстремистки групировки като Ислямска държава и Ал Кайда планират нови атентати срещу американски граждани зад граница, включително в Европа. „Всички европейски страни остават уязвими за нападения от страна на международни терористични организации“, се казва в предупреждението за терористична заплаха, публикувано от американския Държавен департамент.

Нападенията може да бъдат извършени от екстремисти, които не са свързани с ислямистки групировки, но са се оказали под тяхно влияние. Те може да нападнат транспортната система и други места, където се събират много хора, без предварително предупреждение, уточняват американски експерти. Те подчертават, че високата опасност от терористични атентати в Европа ще се запази, докато европейски членове на Ислямска държава се връщат от Сирия и Ирак.

Досега са били осуетени 75 заговора на Ислямска държава срещу западни страни. САЩ са основната мишена на групировката, се казва в отделно изявление на Майкъл Маккол, председател на комисията за вътрешна сигурност на Камарата на представителите на САЩ. /БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram