Планират ли вече лични „въглеродни паспорти“ и намаляване на жизнения стандарт, заради климата?

Доклад за бъдещето на пътуванията и туризма, изготвен в съавторство от туристическа агенция Intrepid Travel и института The Future Laboratories, представя едно бъдеще, дълбоко засегнато от изменението на климата и ограниченията върху туристическите пътувания, които сe предлагат с цел борба с „промените на климата“, пише ZeroHedge, позовавайки се на bombthrower.

Докладът, които се нарича „Устойчиво бъдеще за пътуванията“ предупреждава за „изчезване на някои пътувания“, при което определени райони ще пострадат от толкова радикалните климатични промени, че целият туризъм в тях ще спре. Освен това „личните въглеродни квоти“ е възможнно също да ограничат честотата на пътуванията.

Според доклада „въглеродните паспорти“ или т.нар. личен лимит на въглеродните емисии ще се превърне в новото нормално явление, тъй като политиката и ценностите на хората са движеща сила в ерата на големите промени, които предстоят.

„Възможността да пътуваме свободно е твърде възможно да се промени. Според сегашните тенденции можем да очакваме силно ограничаване на честотата, с която хората пътуват, като въглеродните паспорти ще променят коренно туристическия пейзаж“, казва Мартин Реймънд, съосновател на Future Laboratories.

„Личните въглеродни квоти биха могли да помогнат за ограничаване на въглеродните емисии и намаляване на общия отпечатък от пътуванията. Тези квоти ще се изразяват в паспорти, които ще принуждават хората да разпределят своите въглеродни емисии в съответствие с глобалния бюджет за въглеродни емисии, който е 750 млрд. тона до 2050 г. До 2040 г. можем да очакваме да бъдат наложени ограничения на количеството пътувания, които се разрешават всяка година“, са казва в доклада.

„Експертите смятат, че в момента хората трябва да ограничават въглеродните си емисии до 2,3 тона годишно – еквивалент на пътуване в двете посоки от Рио де Жанейро, Бразилия, до Рияд в Саудитска Арабия. Въпреки това средният въглероден отпечатък в САЩ е 16 тона на човек годишно, в Австралия – 15 тона, а в Обединеното кралство – 11,7 тона, в Канада 15,22 тона. Това е в рязък контраст с положението, в което можем да се окажем в бъдеще, когато пътуващите през 2040 г. ще бъдат принудени да се откажат от възможностите за разнообразни преживявания, които днешните туристи приемат с такава лекота“, чертае не особено бляскавото бъдеще на туризма доклада на туристическа агенция Intrepid Travel и института The Future Laboratories.

На практика въглеродните ви емисии ще се изравнят с потреблението на енергия, като се вземе предвид сравнително тесен диапазон на ефективност (освен ако не постигнем някакъв пробив в областта на чистата енергия, а единствената възможна, която имаме – ядрената, не се счита за чиста енергия от култа към климата). Казано по друг начин: вашият стандарт на живот е вашето потребление на енергия. Намаленото потребление на енергия в едно общество е равносилно на намаляване на жизнения му стандарт.

„Експертите предполагат, че в момента отделните хора трябва да ограничат въглеродните си емисии до 2,3 тона всяка година“, са посочва в материала на тема „Устойчиво бъдеще за пътуванията“. За постигане на целта от 2,3 тона на човек жизненият стандарт ще трябва да бъде намален сериозно. Това ще рече, че в САЩ населението ще трябва да намали стандарта си с 86%, в Обединеното кралство с 80%, а в Канада и Австралия с 85% от стандарта, който в момента са постигнали жителите на тези държави.

Доколко сериозни са обаче политиците по отношение на намаляването на жизнения стандарт на гражданите с до 85%?

Министърът на околната среда на Канада Стивън Гилбо беше запитан наскоро дали ще има ограничения за количеството природен газ, което може да използват хората през зимата, той отговори така: „Да, абсолютно, така изглежда борбата с изменението на климата“.

Източник: Критично БТ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram