Пет часа продължи ежегодната пресконференция на Путин

Руският президент Владимир Путин проведе ежегодната си пресконференция. Тази година се проведе в нов формат – видеоконферентна връзка с директни линии. В своето въведение държавният глава призна, че за него „няма нищо по-ценно от пряката комуникация с нашите хора, с гражданите на Руската федерация“.

По думите на Путин Русия се срещна достойно с пандемията и се справя отчасти по-добре от други страни, каза президентът. Според него икономическият спад е по-малък, отколкото в САЩ и водещите страни в Европа, а здравната система работи по-ефективно. 

Той нарече масовата ваксинация срещу коронавирус като необходима и обеща да се ваксинира възможно най-скоро за хората на неговата възраст.

Държавният глава отбеляза, че нивото на защита, осигурена от руската ваксина срещу коронавирус, достига 97%. 

Руската медицина се оказа по-ефективна в борбата срещу коронавируса, отколкото в други страни, каза Путин.

Президентът каза , че правителството трябва да реагира своевременно на покачването на цените на храните, когато е възможно да се въздейства върху тях чрез пазарни методи. Сега, според него, „най-важното е да не се прекалява“. Путин заяви, че покачването на цените го боли лично, особено на фона на успеха на земеделието. 

Според президента БВП е спаднал с 3,6%, което е по-малко, отколкото в САЩ и всички водещи европейски държави. Индустриалното производство се „закачи“ с 3%, главно поради сектора на горивата и енергетиката, но селскостопанското производство нарасна с 1,8%, до края на годината растежът може да достигне 2%.

Безработицата поради последиците от пандемията се е увеличила от 4,7 на 6,3%, но реалните заплати могат да се увеличат с 1,5%.

Путин уточни, че Русия „започва да слиза от иглата за петрол и газ“. Според него „70% от руския бюджет вече не се формира за сметка на приходите от нефт и газ“. 

Като цяло, отбеляза президентът, проблемите в руската икономика поради пандемията, според различни оценки, трябва да бъдат преодолени в края на 2021 г. – първото тримесечие на 2022 г. 

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram